НИЯ КАРАДЖОВА

Учители и директори на училища ще минават през атестация на всеки четири години. Това записаха депутатите като част от новия Закон за училищно и предучилищно образование. До момента такава форма на оценяване няма.

Законът предвижда учителите, които получат две ниски оценки при атестирането, да бъдат освобождавани от длъжност. При първата ниска оценка ще им се назначава екип за подкрепа, който ще прави специален план с методически указания как учителят да преодолее проблемите в преподаването и в работата с учениците. След година се насрочва втора атестация. Ако и на нея преподавателят покаже, че не отговаря на изискванията, ще бъде освобождаван.

Скалата, по която ще бъдат поставяни оценките, ще бъде заложена допълнително в специален стандарт към закона.

Атестирането ще се извършва от специални комисии, в които влизат представители на финансиращия орган – тоест държавата или общината. В тях ще членуват и родители, които са част от Обществения съвет към училището, както и представители на Районното управление на образованието (така ще бъдат преименувани сегашните районни инспекторати). В комисията, оценяваща директора, ще има и представители на Педагогическия съвет.