Лидерът на Украинска национална асамблея Николай Карпюк е отвлечен от руските спецслужби, обяви Андрей Денисенко, един от водачите на "Десен сектор", предаде агенция УНИАН. Правя официално изявление, че руската Федерална служба за сигурност (ФСБ) похити Карпюк, заяви той в ефира на украински сайт.

Все още няма независимо потвърждение на новината.

Украинската национална асамблея е крайнодясна националистическа групировка, към която гравитира и националистическия "Десен сектор". Само преди 4 дни Олександър Музичко, известен като Сашко Билъй (на укр. ез. - Билый), а руснаците го наричат Саша Белый, беше застрелян в украинския град Ровно.

51-годишният активист от Евромайдана, обявен за издирване от руските правоохранителни органи за измъчване и убийства на руски войници в края на 90-те в Чечня, бе убит от сътрудници на милицията по време на спецоперация за обезвреждане на въоръжени групировки на територията на Ровенска област. Това съобщи тогава първият зам.-министър на вътрешните работи на Украйна Владимир Евдокимов.  

Още на 8 март срещу Музичко е заведено дело за тежко хулиганство и съпротива срещу дейността на правозащитните органи, спецчастите го откриват в кафене и взимат решение да го задържат, поясни зам.-министърът. Билъй опитал да избяга през прозореца и открил огън срещу тях. Уцелил първо шлема, а после пагона на един от спецбойците. Той  отвърнал с изстрели в краката на Музичко, стрелбата продължила. Когато го повалили на земята, видели, че националистът  е ранен. Повиканите лекари констатирали смъртта му.

По време на протестите на Евромайдана, в които Музичко взема активно участие, той става известен с агресивното си поведение. В интернет се разпространи запис как размахва автомат на заседание на областната управа на Ровно, и предлага "който иска, да се опита да му го вземе"... Не по-малка популярност има и запис в YouTube, който разкрива сексуалните предпочитания на видния националист - две проститутки се редуват да ритат в лицето Сашко Билъй с тежки ботуши, което видимо му доставя приятни емоции.