Бойци на екстремистката групировка "Ислямска държава" са унищожили две мюсюлмански светилища в древния град Палмира, съобщи пред Си Ен Ен сирийското правителство. Ислямистите държат митичния град от миналия месец, което предизвика опасения, че защитеният обект, част от Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО, е в опасност.

Снимки на две взривени светилища, публикувани във Фейсбук от джихадистите, потвърдиха ужасната новина, заявява управителят на Главния директорат по антиките и музеите в Сирия.

Защо мюсюлмани унищожават мюсюлмански свещени обекти остава загадка. Една от взривените гробници е на Мохамед бин Али, наследник на Али бин Аби Талеб, братовчедът на Мохамед. Според шиитите, той е истинският наследник на Пророка. ИД, като повечето мюсюлмани по света, са сунити. И друг шиитски обект е пострадал:

"Бойците на ИД взривиха и олтар на Шагаф, на 500 години, по-известен като Абе Бехаеддин, религиозна фигура от Палмира. Олтарът се намира в оазиса, на половин километър от Арката на триумфа на древния град," се казва още в изявлението на сирийския директорат.

Палмира, известен още като "булката на пустинята", е впечатляваща колекция от руини на североизток от Дамаск, някога огромен град, важен търговски кръстопът между Персия, Индия, Китай и Римската империя. Именно това води до уникалната смесица от архитектурни стилове в колонадите и храмовете на града.

През март ислямистите сееха разруха в друг древен град - асирийският Нимруд в днешен Ирак.