НАТО няма да се остави да бъде въвлечена в надпревара във въоръжаването с Русия, заяви днес генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг, цитиран от Ройтерс. Експерти припомнят обаче, че точно надпреварата във въоръжаването докара СССР до колапс и разпадането на съветската империя. И днес също съревнование в превъоръжаването би поставило Русия на колене.

Шефът на НАТО обаче бе категоричен, че руската агресия в Украйна е накарала алианса да усили своята отбрана.

Изявлението на Стлтенберг последваха обявените тази седмица от САЩ планове да разположат танкове и тежки оръжия в няколко страни членки на НАТО, намиращи се близо до Русия. Сред тях е и България.

"Няма да бъдем въвлечени в надпревара във въоръжаването, но трябва да пазим сигурността на нашите страни", заяви Столтенберг преди започването на срещата в Брюксел на военните министри на членките на НАТО.

Той допълни, че решението на САЩ е защитна мярка, и отхвърли твърденията, че може да става дума за провокативна стъпка.

"Това е благоразумен и необходим отговор на това, което виждаме от Русия в продължение на дълго време. Това, което Русия направи в Украйна, не е защитна мярка, а акт на агресия", каза Столтенберг.

Очаква се на срещата министрите да одобрят увеличаването на числеността на корпуса за бързо реагиране на НАТО на 40 000 души. През февруари бе решено броят да бъде повишен от 13 000 на 30 000 пехотинци, летци и моряци.

В рамките на този корпус НАТО ще създаде 5-хиляден ударен отряд, част от който ще може да бъде разположен в която и да е точка на света в срок от 48 часа.