Според програмата на парламента до края на седмицата той трябва да разгледа не едно, не две, а цели девет предложения за изменения в Наказателния кодекс. Въпреки че НК традиционно е един от най-ремонтираните закони, в тазседмичната програма със свои текстове излизат почти всички налични в НС парламентарни групи. И спектъра на предложенията е широк - от текстове за хомосексуалистите, през такива за престъпленията на комунизма и неизбежната самоотбрана.

Проектът на ДПС касае възродителния процес. От партията на Лютви Местан имат едно единствено предложение - да няма давност за наказателно преследване на престъпленията, извършени след 9 септември 1994 г., включително и тези, свързани с възродителния процес.

Сходно е и предложението за изменение на Кодекса, което идва и от ГЕРБ и Реформаторския блок. Те също искат отпадане на давността за престъпленията на комунистическия режим за периода 9 септември 1944 г. - 10 ноември 1989 г., време, белязано от възродителния процес, трудовите лагери, политическа репресия и убийства.

Покрай престъпленията на комунистическия режим обаче от ГЕРБ и РБ предлагат да отпадне давността и за други тежки престъпления като тероризма и контрабандата на оръжия, боеприпаси, ядрени материали и пр., Към тях е приравнено и отглеждането на наркотици от семейството на конопа, разбирай, марихуаната. За него партиите от коалиционното правителство също искат да не се прилага давност при търсенето на отговорност.

Безспорно като едно от най-дискусионните изменения е това на Патриотичния фронт. По него се очаква да спорят най-вече депутатите на ДПС. ПФ предлага затвор за агитация на език, различен от българския. Санкцията ще е лишаване от свобода до три години и глоба от десет до двадесет хиляди лева. Още едно предложение, подобно на това на атакистите за гей парадите, което не се очаква да мине. 

Следва "гей поправка", предложена по подразбиране от "Атака". Тя идва в навечерието на гей парада тази събота и гласи следното: "Който манифестира публично своята или на други хомосексуална ориентация, чрез организация или участие в митинги, шествия и паради или чрез средставата за масова информация или интернет, се наказва с лишаване от свобода от една до пет години и глоба от хиляда до пет хиляди лева". По понятни причини, касаещи правата в демократичните републики, очаква се това изменение в НК да не мине.

Атакистите предлагат ремонт на НК - по вечния и неразрешен въпрос за т.нар. неизбежна самоотбрана. Те настояват да се формулира, че няма превишаване на пределите на неизбежната самоотбрана, ако причиняването на вреди на нападателя е станало в границите на имот или вещ, които нападнатият е охранявал. Или ако е взел предварително мерки срещу евентуално нападение. Малко спорен и неясен текст, тъй като не се уточнява собствен ли е имотът и дали под предварителни мерки може да се разбира например разполагането на ограда, по която тече силен ток.

Следват изменения в Кодекса, предложени от Министерския съвет. Те касаят международното законодателство и запълване на пропуски в него и са свързани със сексуалната експлоатация и насилие на деца, мерки срещу прането на пари и др.

Депутатите ще разгледат и други текстове, предложени от кабинета, тези въвеждащи наказания за съпричастност към терористични актове и организации. Тези текстове се изготвяха дълго от междуведомствена комисия и са в отговор на ангажимента на България към ООН, свързан най-вече с т.нар. Ислямска държва. От предложенията отпадна това, което цензурираше медиите, след като гръмна скандал по темата.

От ГЕРБ пък внасят свои изменения, подписани от парламентарната шефка Цецка Цачева. Те са в посока на завишаване на санкциите за джигитите на пътя, особено за тези, седнали зад волана след употреба на алкохол или наркотици.

Мерки срещу нарушителите на пътя предлага и реформаторът Петър Славов. Текстовете, с които иска изменения в НК, вече станаха популярни и бяха подложени на широка дискусия. Славов предлага солени санкции за собствениците на автомобили, които паркират на пешеходни зони, паркове, детски площадки и пр.  Което подори въпроса колко шофьори може да бъдат санкционирани за паркиране на тротоар - една неизменна столична картинка например.