Висшият съдебен съвет (ВСС) избра Калоян Топалов за председател на Софийския градски съд (СГС), предаде БГНЕС. За него са гласували 14 от членовете на съвета, „против” бяха трима, петима дадоха вот „въздържал се”. Топалов бе единственият кандидат за поста.

"Не се притеснявам от това, че нямаше конкуренция. Не съм се явил заради конкуренцията, аз съм се явил да изложа своите виждания, своите тези и намеренията, които имам по отношение на решаване проблемите на този съд. Така че действително мога да кажа, че това е може би най-тежкият председателски пост в страната. Затова не мога да говоря от името на останалите колеги защо не са се явили – въпрос на смелост, на решителност – нямам представа наистина", коментира Топалов след избора.

Споре него всеки трябвало „да даде своето,  за да може да се променят нещата в насока, в която всички говорят". Най-важното било съдът да започне да работи нормално, без натиск – спокойно и в крайна сметка да даде това, което се очаква от него, а именно бързо и качествено правосъдие.

Председателят на ВКС Лозан Панов, който подкрепи кандидатурата на Топалов при обсъждането във ВСС, благодари на съдията от ВКС Владимир Иванов, който беше и.д. председател на съда и посочи, че стъпките, които той е направил били символ за нещо различно. Смятам, че Калоян Топалов ще продължи този път, за да може съдът да се стабилизира, каза Панов и посочи, че от тук нататък на новия председател на СГС няма да му е леко, но се надява и ВСС, и СРС, и САС както и ВКС да бъдат онези институции, които да го подкрепят в правилните решения.

Калоян Топалов е съдия в Гражданската колегия на СГС, където е командирован от Софийския районен съд през 2012 г. От декември 2014 г. е назначен на постоянна длъжност след издържан конкурс. Топалов е съдия от 1999 г. Има и двугодишен преподавателски опит в Института по правосъдие.

Постът на административен ръководител на СГС бе овакантен, след като в края на февруари оставка подаде съдия Владимира Янева, която бе избрана на тази позиция през май 2011 г. В края на февруари ВСС избра съдията от Върховния касационен съд (ВКС) Владимир Йорданов за изпълняващ функциите председател на градския съд.