От няколко седмици в парламента върви акция по спасяването на ген. Димитър Шивиков. Той подаде оставка, след като му бе отнет допуска до класифицирана информация, защото прокуратурата го обвини в злоупотреба със служебно положение. Така бе осуетено изпращането му като военен представител на България в НАТО.

Сред политическият елит обаче се очерта рядко срещано единодушие за това, че кариерата на генерала трябва да бъде спасена. Вчера вътрешната комисия прие на първо четене промени в Закона за класифицираната информация. С тях всички лица, които са имали допуск до класифицирана информация, но той им е бил отнет заради водено срещу тях досъдебно или съдебно производство, ще могат да бъдат реабилитирани. Подобно производство отпада като причина за отнемане на допуски, като мотивите са, че при сега действащата норма се нарушава презумпцията за невинност до доказване на противното. Предложенията бяха подкрепени единодушно от всички депутати, от шефа на ДАНС Димитър Георгиев и от ДКСИ.

Веднага обаче се появиха съмнения, че освен ген. Шивиков от тази поправка биха могли да се възползват и други хора, срещу които се води досъдебно производство и заради това са загубили допуска си. Шефът на вътрешната комисия Атанас Атанасов коментира пред Клуб Z, че това не може да се случи.

"В закона има изричен текст, че лицето трябва да е надеждно от гледна точка на сигурността. Ако то не е надеждно това е основание за недаване и за отнемане на допуск. Този текст дава основание за преценка на всеки отделен случай", обясн Атанасов.

Ген. Шивиков подаде оставка, след като му бе отнет допуска до класифицирана информация, защото прокуратурата го обвини в злоупотреба със служебно положение. Мотивът на обвинението бе, че генералът е използвал труда на четирима войници за ремонт на апартамента си. По-късно той обясни, че е кум на единия от войниците и подобни услуги и той самият е правил на своите подчинени. Всичко това се случи дни преди ген. Шивиков да замине за щаб-квартирата на НАТО в Белгия.