От много министерски обяснения за разполагането на американска бойна техника на наша територия, накрая се роди един хилав продукт. Въпреки всички уверения на правителството, че няма повод за паника, липсата на достатъчно адекватна информация, гарнирана с популистичните и апокалиптични прогнози на някои партии у нас, продължават да подклаждат страхове в стил Русия се готви да ни нападне, или ние се готвим да нападаме Русия. 

Така и не бе обяснено - тази техника във вид на танкове, БТР-и и др. тежко въоръжение временно или постоянно ще бъде разположена в България, както и част от какво точно е: от споразумението ни със САЩ за съвместни учения, от Плана за готовност за действие на НАТО, приет миналия септември на среща на върха на Алианса в Уелс, и двете и пр.

Висши американски военни представители от поне половин година говорят за разполагането на US техника в България и за съвместни учения за увеличаване на бойния ни капацитет и сигурността на източния фланг на НАТО. Говорят го с категоричност като нещо отдавна уговорено. 

Този вторник министърът на отбраната Ащтън Картър обяви, че България, Румъния, Литва, Латвия, Естония и Полша ще приемат US бойна техника. Ащън посочи още, че въоръжението "ще отиде най-малко на временна основа в една от тези страни". Този "подвижен" арсенал, обясни Картър, ще обикаля из региона за обучение и военни маневри - само 70 са предвидени у нас тази година. 

Малко по-късно същия ден военният министър Николай Ненчев излезе с изявление, в което се казваше, че е имал среща с американския посланик у нас Марси Рийс. На нея тя го уведомила, че предстои САЩ да направят изявление за разполагането на бойната техника, но отказала да му даде повече подробности.

Вече в сряда, в отсъствието на Ненчев, който бе заминал за Брюксел за среща с колегите си от ЕС, брифинг дадоха заместникът му Димитър Кюмюрджиев и външният министър Даниел Митов.

"За пореден път се създава истерия около нещо, което е обявено предварително, нещо, което имаме като план, нещо, което е договорено в Уелс на последната Среща на върха на НАТО. Знаете много добре, че на тази среща през 2014 г. първо бе приет План за готовност за действие, който включва засилване на обученията на източния фланг на НАТО в отговор на кризата в Украйна", коментира външният Даниел Митов и прехвърли към споразумението от 2006 г. за съвместните учения със САЩ.

Кюмюрджиев пък на няколко пъти подчерта, че България трябва да даде съгласието си за разполагане на бойната техника и такова запитване все още нямало от американска страна. А на въпрос защо US генералите говорят с такава категоричност, Митов допълни, че това били политически изказвания. 

Неинформираният във вторник военен министър, се включи в сряда от Брюксел. За да каже:

"Не трябва да има повече спекулации с предложението на американската страна за разполагане на техника на територията на България. Това е част от общото усилие на НАТО за поддържане на по-висока бойна готовност и оперативна съвместимост. Това не е насочено към никоя страна, а американската техника ще бъде включена в различни учения и ще подпомага по-добрата квалификация на българските военнослужещи. Разговорите по предложението предстоят, уточняваме детайлите".

Намеси се и президентът и главнокомандващ Росен Плевнелиев.

"Президентът не е говорител на правителството, не е и ежедневен коментатор. Липсата на добра комуникация доведе до това ,че "компютрите станаха компоти"", посочи той.

Но пък все пак и той даде обяснение за танковете:

"Всичко, което се планира, е плод на отдавна договорени инструменти между България и нашите партньори в НАТО, както и България и САЩ. Това не е изненада за никого. Тази техника е на база на учения, които са публични, планирани още от миналата година, дори и от правителството на Пламен Орешарски". 

Денят вече е четвъртък и управниците продължиха с обяснителния режим.

Отново от Брюксел коментира министър Ненчев. Той обясни създалата се "информационна ситуация" с хибридната война. 

"Тази истерия, която се създава, е изключително опасна за българското общество. Тъй като тук много дълбоко разглеждахме въпросите за хибридната война, имам усещане, че това е част от тези усилия за дестабилизация", посочи Ненчев.

А по въпроса с бойната техника допълни:

"Тази техника ще бъде използвана за съвместни учения за определен период от време, после ще бъде преместена в други центрове, където има нужда от нея. Няма информация за точното количество бойна техника и времето, което ще остане у нас, вероятно до края на годината".

По темата отново говори и Даниел Митов, след Ненчев. По бТВ той пак даде заявка, че става въпрос за съвместните учения, договорени по времето на тройната коалиция, 70 за тази година. И допълни, че за всяко едно учение има процедура, с която се установява какво оръжие ще се ползва и пр.

"Не е постъпило запитване", посочи Митов.

Днес изказванията приключват (засега) с това и на премиера Бойко Борисов, който също е в Брюксел. И оказа се, сега се е информирал за намеренията на САЩ.

"Разбрах онзи ден, че има такава тема свързана след изказването на военния министър на САЩ. Към момента се придържаме към ученията и към това, което е договорено още от 2006 г. Друго различно от това няма, нито е приемано в Министерски съвет. Министърът (Ненчев, б.р.) като си дойде, да отиде да обясни какво е взето като решение, какво има в момента, колко са, какво провеждат, да покани журналистите - да се снима как се провеждат такива учения. Не виждам нищо лошо в едно партньорско учение между 7,8, 10 държави. Не виждам какъв е проблемът. Вярно, проруски и антиамерикански сили винаги се възбуждат от една така тема. Кой иска да му идва въоръжение в страната – никой. Надали в Брюксел биха реагирали по този начин. Става въпрос, от това, което знам от министъра, че това са стари задължения, още от 2006 година. Даже още по времето на Станишев за подписани. Не виждам нищо, което да ни тревожи".