НИЯ КАРАДЖОВА

За първи път от много време Софийската математическа гимназия изпреварва Немската в първото класиране за прием в гимназии. По традиция от години Първа немска държи най-висок бал. Тази година обаче на първо място е Софийската математическа гимназия с бал 34,263. На второ и трето място са съответно Първа и Втора немска с балове 34,024 и 33,330. Следват ги Първа и Втора английски гимназии, след което е Испанската.

Първото класирано професионално училище в ТОП 20 е Националната търговско-банкова гимназия, която тази година е минала по-назад и е на 13 място. Баловете дори и на най-добрите училища тази година са слезли надолу с около половин единица. Миналата година най-висок е бил балът на Немската - 34,502 точки.

Ученикът с най-висок бал от 36 точки в столицата пък се оказа пловдивчанин. Момчето е прието с резултатите си от национални олимпиади в Софийската математическа гимназия, паралелка Природоматематически профил с немски език. В София няма нито един ученик, който да е получил максимален бал, тъй като по български език няма нито една пълна шестица. Многото двойки са довели и до това, че 1500 деца само в София не са подали документи за кандидатстване заради слаба оценка по математика. Около 800 пък са издържали изпита, но не са кандидатствали, защото вероятно са преценили, че балът им ще се окаже нисък за желаното училище. Закрити са общо 34 паралелки още при първо класиране – 17 профилирани и 17 професионални. Това означава, че за тях не са се намирили достатъчно желаещи ученици. Останали са обаче и 291 свободни места. Има и неприети деца поради факта, че лошо са подредили желанията си.

Учениците, които са класирани, трябва или да се запишат в училището, или да подадат заявление за второ класиране, като желанията не се пренареждат. Срокът за това е до 30 юни.