Тазгодишният "Мастърс" в Маями се превръща в един от най-куриозните турнири в историята на Open ерата. Причината - финалистите в надпреварата при мъжете се класираха без да играят полуфинали.

Екзекуторът на Григор и Федерер Кей Нишикори, който трябваше да играе в първия полуфинал срещу Новак Джокович, се отказа заради травма в слабините, а няколко часа по-късно това стори и Томаш Бердих. Чехът, който трябваше да играе с Рафа Надал, се отказа от турнира поради гастроентерит.

Така световните номер 1 и 2 - Рафаел Надал и Новак Джокович за пръв път в историята на "Мастърс" сериите ще се срещнат на финала, без преди това да са се "потили" на полуфиналите.

Иначе в Маями ще се продължи традицията от последните години "Мастърс" турнир почти винаги да се печели от представител на т.нар."Голяма четворка". Федерер, Джокович, Надал или Мъри са спечелили 34 от последните 36 състезания от тази категория. Двете изключения бяха в Париж след триумфа на Сьодерлинг през 2010 г. и Ферер през 2012 г.

Финалът между Надал и Джокович ще бъде 40-и двубой помежду им, като до момента испанецът води с 22:17 победи. В "Мастърс 1000" сериите обаче сърбинът е с аванс от 11:9 успеха.

Любопитен е и фактът, че Рафа Надал никога до сега не е печелил титлата в Маями и със сигурност в неделя ще впрегне всичките си сили, за да грабне трофея. Противникът му във финала Новак Джокович пък е триумфирал цели три пъти на този турнир, но при него залогът е друг - Ноле ще се опита да стане едва вторият тенисист (след Федерер) в историята, стигал на два пъти до дубъла Индиън Уелс - Маями т.е. да спечели трофеите на тези два силни турнира в една календарна година