Държавата ще дава помощи за възстановяване на пострадали от природни бедствия имоти само ако собствениците им са социално слаби граждани. Това предвиждат приетиете днес на първо четене промени в Закона за защита при бедствия. 

Поправките бяха внесени от вицепремиера Томислав Дончев и бяха приети с 90 гласа "за", 25 "против" и 10 "въздържал се".

Законопроектът цели да стимулира сключването на застраховки и подобраване на застрахователната култура на населението, пише в мотивите на проектозакона.

В закона е предвидено осигурената от държавата възстановителна помощ да не може да надвишава данъчната оценка на жилището.

Предвидените промени в законодателството станаха обект на сериозна дискусия. Заради серията от тежки наводнения и земетресение през последните години държавата отделя все повече средства за отстраняване на щетите. В същото време бедствията не стимулират собствениците на имоти да правят имуществени застраховки, защото в крайна сметка държавата отпуска някакви пари.

Само за последните 4 години държавата е отпуснала над 371 млн. лв. за преодоляване на щетите от бедствията. 250 млн. от тях са за неотложни възстановителни работи.

Идеята държавата да плаща само на сициално слаби беше лансирана през февруари от финансовия министър Владислав Горанов. "Тези, които могат да си позволят застраховане, но не са го направили, ще имат нагледния пример къде са сбъркали. Те няма да бъдат подпомагани от държавата", коментира тогава Горанов.