Северна Корея има нова лъскаво летище. Според официоза "Родон Синмун" новото постижение е толкова впечатляващо, че ще накара западните туристи да позеленеят от завист. Вождът на Северна Корея Ким Чен Ун реши да нагледа дали всичко е наред преди официалното откриване на 1 юли. Новото летище е шест пъти по-голямо от предишното, пълно е със скъпи магазини, в които има всичко, което обикновените граждани на държавата даже и не могат да си представят, че съществува. На летището има луксозни ресторанти, кафенета, в тях се предлага даже шоколодаво фондю, според "Форин Полиси". Според официоза севернокорейският лидер отбелязал със задоволство, че летището отразява националния характер. Засега терминалът ще служи основно за полети до Пекин и Москва, като самолетите ще возят китайски туристи и севернокорейски държавници на официални визити. Миналата година в Северна Корея е имало 100 хил. туристи. Нова  държавна програма обаче иска да ги увеличи до 2 млн. годишно до 2020 г.

Новото летище на Пхенян. Снимката е разпространена от официоза "Родон Синмун"

Грандиозните планове на поставената в международна изолация държава не спират дотук. Ким планира да строи и магистрала, и бърза жп линия от летището до Пхенян.

Не е много ясно кой ще сяда в лъскавите ресторанти и кафенета и ще си купува скъпите стоки - особено днес. В момента страната страда от незапомнена суша- най-тежката от 100 години насам. Държавната агенция KCNA вече алармира, че основните региони, където се отглежда ориз, са силно засегнати от сушата, а над 30% от оризищата са пресъхнали. 

Според Световната програма на ООН за продоволствието, Северна Корея регулярно се изправя пред съществен недостиг на храна и в момента над една трета от децата в страната са недохранени.