Бившият министър на енергетиката Румен Овчаров сравни проекта "Цанков камък" с прочутата сграда на операта в Сидни. Така той обясни защо големите проекти се оскъпяват.

"Цанков камък трябваше да струва 400 млн. лв. Стана 800-900 млн. лв.", призна Овчаров пред Нова ТВ.

И веднага допълни.

"Знаете ли колко струва операта в Сидни? 15 пъти повече от първоначалната цена струва. През 50-те години на миналия век Австралия не е била по-богата от България. Големите проекти, особено енергийните, винаги се оскъпяват, за сметка на инфлацията и т.н.".

Овчаров припомни, че проектите АЕЦ "Белене" и "Цанков камък" са започнати от правителството на Симеон Сакскобургготски. Като министър на икономиката и енергетиката в правителството на тройната коалиция той само ги наследил.

"Около 1 млрд. и 400 млн., потънаха в Белене. Повече от една трета по времето на първото правителство на Бойко Борисов. Плюс още 1 млрд. долара в подготовката на площадката по времето на социализма. Ще потънат още 1 млрд. ако ни осъдят на арбитраж", каза Овчаров.

Той припомни и аргументите, с които подаде оставка от правителството на тройната коалиция.

"Не исках повече да участвам в правителство, в което не е ясно кой и по какъв начин определя решенията му. И е до голяма степен манипулирано от друга политическа сила - ДПС", обясни Овчаров.

Историята около факта, че дъщеря му стана кръстник на тунела на "Цанков камък", също бе разтълкувана от бившия министър.

"Изпълнител на проекта беше австрийска фирма. Австрийският вицеканцлер ми се обади и поиска жена ми да стане кръстник. Такава била традицията, защото съм министър на икономката и енергетиката на България. Отказах, но бяха много настоятелни. В крайна сметка жена ми отказа, предложих да е дъщеря ми. Теодора не искаше също. Тя беше ученичка. В крайна сметка дойде с 39 градуса температура, стоя като Гюро Михайлов, прибра се болна, а на следващия ден по всички медии я направиха на салата".

И уточни, че историята с огромния хонорар, който Ахмед Доган получи като консултант по проекта се е случила по-късно.

Овчаров коментира и ситуацията в БСП.

"Не е лошо Миков да направи всичко, за да спре разделението в партията", каза Овчаров.

Той коментира и твърденията, че двамата Руменовци - Овчаров и Румен Петков, са били много свързани със задкулисието в партията.

"За това така ни отстреляха и двамата, чисто интригантски".

Така Овчаров възрази на тези твърденията. 

Бившият министър заяви, че ако някой говори как той е много богат трябва да има доказателства.

"Яне Янев ставаше и лягаше с енергийната мафия. Той ако може ще ме изяде жив, Яне Янев. Когато някой казва такива подобни неща трябва да разполага с доказателства, иначе всичко останало е клевета. Бизнес не правя. Не бях достатъчно умен, не успях да се ориентирам в пазарната ситуация. Какво да направя такъв съм, наивен бях, млад", каза Овчаров.

Той отрече да има нещо общо с бизнеса с фотоволатичните паркове, но не вижда нищо нередно ако депутати имат участие в такъв бизнес.

"Ако парковете са направени според законовите изисквания какъв е проблемът и депутат да участва в тях", смята Овчаров.

Той коментира и дали министърът на енергетиката Теменужка Петкова е подходяща за поста. На въпрос "става ли" той отговори:

"Зависи за какво. За да прави ревизии според мен очевидно става. Ако й е възложена правилната задача някои хора с ВЕИ-тата ще имат проблеми".

Накрая Овчаров обобщи настоящото си ежедневие с известна песен на дует "Ритон":

"Живея спокойно, разумно и просто. Не вярвате ли вие - елате ми на гости".

И обясни, че чете книги и си води бележки по темите БСП, енергетика, икономика, България.