Отворено писмо до Никита Михалков публикува в няколко опозиционни руски медии журналистката и правозащитничка Зоя Сетова. В него тя призовава големия кинорежисьор да не се преструва, че не знае нищо за арестувания си украински колега Олег Сенцов. Младият режисьор, носител на наградата на "София Мийтингс“ за най-добър проект, подкрепяше Евро Майдана в Киев и се обяви против анексирането на Крим от Русия. Сенцов беше отвлечен от Тайните служби за сигурност на Руската федерация от дома му в столицата на Крим Симферапол на 10 май 2014 г. и транспортиран в Москва, където все още лежи в Предварителния арест.

56-годишната Зоя Светова е член на Московската ОНК (Обществена наблюдателна комисия) – един от 83-те регионални обществени органа в Русия, следящи за спазването на правата на човека в местата за принудително задържане. В периода 2000 – 2002 г. е била експерт в института "Отворено общество“ в Москва по програми, свързани с развитието на правата, съдебната система и на тема по правата на човека в Русия.

Вижте писмото на Зоя Светова до Михалков, озаглавено "Когато осъдят Олег Сенцов за престъпления, които не е извършил, не казвайте, че не сте знаел нищо за делото му“:

"Никита Сергеевич,

Преди почти година на закриването на XXXVI Московски Международен кинофестивал Вие се присъединихте към искането на председателя на Съюза на кинематографистите в Украйна Сергей Тримбач и призовахте президента Путин да освободи украинския кинорежисьор Олег Сенцов.

Мина година.

Днес, когато Вие с колегите и гостите на кинофестивала вървите по червения килим, избирате победителите в конкурса, давате интервюта и като цяло се наслаждавате на поредния кинопразник, вашият колега – 37-годишният кинорежисьор Сенцов – пътува в „столипински“ вагон (бел. ред. – по името на песента „Сон в столыпинском вагоне“ на Александр Новиков) поетапно от Москва към Ростов на Дон, където скоро ще бъде съден за терористични актове в Крим, които никога не е извършил, не е смятал да извърши и които никога не са се случили в Крим. Следствието по делото на т.нар. "кримски терористи“ е приключило.

За 12 месеца, въпреки опитите и натиска от страна на СИЗО (бел. ред. – Предварителният арест в Русия) Олег Сенцов не се предаде и не се призна за виновен за нещо, което не е извършил.

Следователите от ФСБ, които бяха ангажирани по делото, нито веднъж не му позволиха да се обади у дома на роднините си, не му позволиха свиждания с близки, не пуснаха при него украинския консул, приемайки, че Олег Сенцов вече не е гражданин на Украйна, а е гражданин на Русия.

През цялото това време Олег Сенцов продължи да смята себе си за украински гражданин и молеше за среща с консула.

През тази година мнозина известни кинорежисьори, както руски, така и западни – Кшищов Зануси, Педро Алмодовар, Агнешка Холанд, Йос Стелинг – писаха писма в защита на Олег Сенцов.

Никой от онези, които решиха да го защитят публично, не може да повярва във версията на обвинението, в това, че блестящият кинорежисьор, носител на международни награди, „е планирал терористични актове в Крим с цел да принуди руското правителство да се откаже от Крим“.

На всички международни кинофестивали колегите на Олег Сенцов го споменаваха. Само на Московския кинофестивал все още нищо не се е чуло за него.

Като правозащитничка аз през цялата тази година посещавах Олег Сенцов в московския СИЗО „Лефортово“ и се възхищавах на мъжеството и силата на духа му.

Моля Вас и Вашите колеги да бъдете солидарни с украинския кинорежисьор, попаднал в руски затвор заради политическата конюнктура.

Бих искала да помните, че когато на 29 юни 2015 г. Вие ще връчите наградите на победителите в ММКФ, Олег Сенцов все още ще пътува поетапно и може би вече ще се намира в СИЗО в град Ростов на Дон, където в края на юли ще започне съдебното разглеждане на делото му.“

Площад Славейков