Името на Трайчо Трайков бе прието с бурни аплодисменти, въпреки че не е член на ДСБ и е безпартиен. Това обяви пред БНР евродепутатът и зам-председател на тъмносините Светослав Малинов. Вчера от ДСБ номинираха за кандидат-кмет на София депутата Вили Лилков, а министърът на енергетиката от първото правителство на ГЕРБ бе посочено като водач на листата общински съветници в столицата.

Според Малинов Трайчо Трайков като министър е показал, че може да защитава българския енергиен интерес, независимо от коя страна е атакуван. Това го правело изключително симпатичен на десните в България.

"Позициите на Трайчо Трайков през годините винаги са се отличавали с максимална близост до българския национален интерес, както го разбираме ние тъмносините. Позициите му за „Южен поток“ показа неговата принадлежност към тази общност. Той беше един от хората, категорично противопоставящи се на руските проекти", каза Малинов.

Според него ДСБ е символ на смелостта в българската политика, а програмата "максимум“ на партията била "да не може да се управлява на местно ниво без нашите общински съветници, без техните идеи, гласове". Партията имала сили на местните избори да класира кандидат-кмета си Лилков на балотаж.

"Много пъти сме били обвинявани в това, че сме безразсъдно смели. Ситуацията ни в София показва, че Реформаторският блок и ДСБ като най-силната партия във София, стоим добре. Имаме политическото право и задължение да издигнем кандидат. Фразата да разбием „бетона ГЕРБ“ беше възприета много добре и беше казана от наш кандидат, известен със своите "зелени“ убеждения. Това е едно начало на нашата предизборна кампания и се получи добре", добави Малинов.