Еврозоната няма да загуби Гърция, но Гърция в замяна ще се отърве от премиера си Алексис Ципрас, който я доведе до ръба на пропастта.

Лишени от спасително финансиране, с ограничена помощ от Европейската централна банка, със затворени банки и ограничения за теглене на пари, гърците ще мислят през идната седмица как да гласуват в поискания от премиера им референдум за предложенията на кредиторите.

Като предмет на гласуване тези предложения са невалидни. Те вече не са на масата. Ципрас ги отхвърли и без никой да го кара, свика всенародния вот, който ще се превърне във вот за доверие към него.

Социологическите измервания показват, че най-младият министър-председател в гръцката история ще загуби  този вот. Между 47% (Kappa) и 57% (Alco) от гърците ще гласуват “за” плана на кредиторите и против “не”-то, към което ги призова Ципрас; а 30% ще подкрепят позицията на премиера си.

В седмицата за размисъл преди вота – с празни джобове, блокирана икономика, в сянката на риска да изпаднат от ЕС и да обеднеят като българи – гърците ще изтрезняват от популизма, на който през януари връчиха управлението на държавата си. Те постепенно ще осъзнават, че Европа не е най-добрият им приятел, а единственият им приятел. Само Еврозоната може да ги спаси от фалит. Само Европейската централна банка може да им помогне да отговорят отново банките си. Не защото други не могат. Но едва ли има други заинтересовани да вадят от батака длъжник с такова бреме и с такава лоша репутация.

Единствен ясен интерес от това има Европа – за да запази валутата си. Страхът за нея единствен досега я спираше да не отреже Ципрас. И той си въобрази, че може да я изнудва: Добре, бутнете Гърция в пропастта, но тя ще повлече и вас. Не позна. Европа няма да бутне своя членка в пропастта. Гърците ще бутнат Ципрас там, защото той заложи на комар съдбата им. И защото, както той всекидневно напоследък подчертава, те са измислили демокрацията.

Гласуват ли с “да” на референдума, с Ципрас е свършено, това ще е “не” за неговото управление. Лидерът на опозицията Андонис Самарас днес му хвърли последен спасителен пояс – предложи му да се откаже от референдума и да състави правителство на националното съгласие.

----

* Този и други текстове от Веселин Желев можете да прочетете ТУК.