Как ще засегнат проблемите в Гърция българската икономика, бизнеса и инвеститорите у нас: Клуб Z потърси коментари от икономически експерти, които да осветлят ситуацията. Все пак, основният извод е, че от голямо значение ще е бъдещото развитие на ситуацията, особено след провеждането на референдум тази неделя за одобрение или отхвърляне на новия план на кредиторите.

"Принципно случилото се миналата седмица не е изненада и е напълно в очакванията на анализаторите", казва Петко Вълков, изп. директор на Конкорд Асет Мениджмънт. Според него евентуален гръцки фалит и последвало неплащане на задълженията няма да доведе до "зараза" в корпоративния и банковия сектор.

"Още през 2011 г. частните кредитори бяха "спасени", като оттогава насам дългът е основно в ръцете на Европейската централна банка и т. нар. Спасителен фонд за еврозоната", припомня Вълков. Но той предполага, че при едно негативно развитие в бъдещите години тези институции ще се наложи да отпишат поне половината дълг.

Според Петко Вълков българската фондова борса едва ли ще бъде засегната от гръцките неуредици, защото пазарът у нас не е достатъчно ефективен, обикновено реагира със забавяне на подобни събития, а от повече от година борсата е на отрицателна територия на фона на положителните трендове на международните пазари.

Вълков не очаква и проблеми за гръцките банки, които работят на българския пазар, защото това са "солидни банки", както показват и финансовите им резултати.

Каква е ситуацията с еврото?

"Сутринта пазарите отвориха с "дупка", като доларът се разменяше за 1,1160 евро при 1,10 евро в петък", казва Димо Димов, валутен анализатор в "Карол". "Но по-късно еврото започна да връща част от изгубените позиции", добавя той.

Според Димов трябва да се изчака известно време, за да се види как пазарът ще отрази новините, но това не означава, че еврото автоматично ще тръгне надолу.

"Еврото от години е с негативен тренд спрямо долара, което в голяма част е свързано с проблемите в Гърция като цяло, но те не датират от вчера", припомня валутният експерт. Той дава пример и със златото, което в несигурни времена става търсен актив и цената му се повишава. От петък насам златото е поскъпнало съвсем малко - от $1175 на $1184 за тройунция (31,5 г), което е повишение едва с $9.

"При всички положения, докато не се изяснят нещата за бъдещето на Гърция в еврозоната и решението на проблема със задълженията, ще има големи сътресения на пазарите и в такива времена е добре човек да не избърза и да залага на определени активи", съветва Димов.

Нито сме най-рисковата страна, нито сме "на мушката" 

"От гледна точка на бизнеса се очаква ситуацията да засегне предприятията, които имат гръцки контрагенти, но е много трудно да се даде количествено изражение", казва Явор Алексиев, икономист от Института за пазарна икономика.

"От макроикономическа гледна точка проблемите в Гърция засягат цялостната ситуация в еврозоната заради мащабите на проблема, обяснява той. Така че нито сме най-рисковата страна, нито сме "на мушката", казва Алексиев.

Той също смята, че трябва да се изчака развитието на ситуацията, което зависи от провеждане на референдума в неделя. "Едно евентуално напускане на еврозоната, а може би и фалит, би създало прецедент за пазарите, затова сега не може да се прогнозират неговите ефекти", казва Алексиев.