Басистът на британската прогресив рок банда „Йес“ Крис Скуайър е починал в събота вечерта в дома си, само около месец след като публично обяви, че страда от рак. 67-годишният музикант бе единственият член на групата, участвал във всичките ѝ концерти от създаването ѝ през 1968 г. досега.

От „Йес“ потвърдиха печалната новина за Скуайър и добавиха, че за предстоящото им турне с „Тото“ на баса ще свири бившият им член Били Шерууд.

„Със свити сърца и непоносима болка трябва да ви информираме за смъртта на скъпия си приятел и съосновател, Крис Скуайър – се казва в официалното съобщение на сайта на „Йес“. – Крис си отиде в съня си, в ръцете на обичната си съпруга Скоти.“

Още от създаването на групата Скуайър е един от основните ѝ стълбове, „лепилото, задържало ги на едно място през десетилетията“, посочват колегите и приятелите му.

„С феноменалната си мощ на баса, Крис повлия безброй басисти по целия свят, включително много от днешните световноизвестни музиканти –казват от „Йес“. – Той беше и фантастичен композитор и текстописец, написал в съавторство голяма част от най-добрата ни музика, както и соловия си албум.“

„Йес“ е формирана през 1968 г., когато вокалистът Джон Андерсън се среща със самоукия басист Скуайър в Лондон. Големият им пробив идва година по-късно, когато подписват с „Атлантик Рекърдс“, след като подгряват концерт на Джанис Джоплин в „Ройъл Албърт Хол“ в британската столица.

Дебютният им сингъл, „Сладко“, и първият им албум, „Йес“, излизат по-късно същата година. През 1983 г. издават албума си „90125“, който през януари 1984 г. оглавява музикалните класации в САЩ, макар и в родината си да достига едва до 28-а позиция.

площад "Славейков"