Общо пет къщи бяха съборени в ромския квартал "Кремиковци" в село Гърмен днес. Първата я бутна собственикът й Виктор Огнянов, през сълзи. Хората, окито живеят във втората също започнаха сами да я разрушават. Още три незаконни постройки бяха бутнати от пристигналите булдозери, съобщи БГНЕС.

Районът се изпълни с полицаи и жандармерия, които оформираха кордон, пристигнаха и специализирани автомобили на ВиК, електроснадбяване, пожарна и спешна помощ. 

Тази сутрин ромите от първите четири предвидени за събаряне къщи получиха един час отсрочка, за да изнесат покъщнината си.

Възрастна жена се опита да седне пред булдозерите, а друга пък понечи да хвърли детето си на земята пред тежките машини, но и двете бяха спрени от полицията.

Местните са възмутени, че къщите се събарят, без никой да гарантира къде ще спят децата им. Това им е било обещано от Агенцията за закрила на детето. Все още не е ясно къде ще бъдат настанени останалите днес без дом. Заместник-областният управител на Благоевград Асин Адемов, който подкрепя ромите в квартала само каза, че не може да накара кметицата на Гърмен Минка Капитанова да изпълни задълженията си и да настани хората в определен срок. Така ромите остават на улицата.

В следващата група къщи за събаряне има семейства с две деца с увреждания. Тяхното събаряне предстои на 13 юли.