Едно време имаше куп вицове за това колко е трудно да изкараш диплома от Техническия университет и колко лесно е да се сдобиеш със заветната тапия от УНСС, например.

Икономическият ВУЗ, вероятно съвсем заслужено, попадна в песен на "Ъпсурт". Нали помните: "Примоция в УНСС - 3 изпита за 200 марки и едно прасе". А смешни истории разказваха как двата университета са на 15 минути пеш един от друг, за да не могат бъдещите инженери да изкарат икономическа диплома по "Финанси" в междучасията.

И наистина през 70-те, 80-те и 90-те години на миналия век Техническият университет си беше кошмар. Преди сесия студентите там се заключваха в стаите си в Студентски град, опъваха кадастрони върху бюрата и по цяла нощ се занимаваха със сложни чертежи, само за да бъдат допуснати на изпит. На който после често безкомпромисно ги късаха, въпреки положените усилия.

Е, всичко това вече е в миналото!

Всеки знае, че информационните технологии, интернет и мобилните комуникации промениха света, в който живеем, но едва мнозина си дават сметка как IT-то е спомогнало за това Родината да се напълни със слабограмотни висшисти. Преди години имаше някаква цедка - не всеки можеше да плати на преподавател или асистент. Сега обаче и това го няма. Изпитът може да се вземе и съвсем БЕЗПЛАТНО.

Само трябва да имаш смартфон и връзка с интернет.

Как така?

Отговорът е: благодарение на фейсбук.

В социалната мрежа групите се множат всеки ден. Дори и да ползвате редовно тази мрежа от контакти няма как да разберете за огромната част от тях. Всеки ден се раждат хиляди нови и нови, други заспиват, трети се закриват. Но алгоритъмът на фейсбук става все по-умен и интуитивен. И ако случайно учите в Техническия университет е много вероятно да ви предложи да се включите в затворената група "ТУ гр. София - Първокурсници 2013/2014 г".

Ако не сте сред одобрените за членство, няма как да видите какво се споделя сред членовете ѝ. Но ако получите одобрение, то получавате нещо като билет за студентския рай - попадате в списъка от над 1500-те "богопомазани", за които вземането на изпитите по сложните технически дисциплини ще е като детска игра.

Какво всъщност се случва в тази фейсбук група?

В края на юни в ТУ тече изпитна сесия и вместо бъдещите инженери да релаксират като хвърлят салфетки по чалготеките или да събират тен на морския бряг, те са принудени да ходят на изпити по труднопроизносими дисциплини. Формули, термини - сложни работи, особено ако не си чел цяла година.  

В студентската група отдавна членуват много повече хора от броя на първокурсниците във ВУЗ-а. Има завършващи, завършили инженери. А фейсбук приятел в нужда се познава.

 

По горната илюстрация е само един от десетките примери как функционира групата  "ТУ гр. София - Първокурсници 2013/2014 г".

Изпитите стандартно започват в 8 часа сутринта, а тестовете, както се вижда, в 8,11 часа вече са в социалната мрежа. Дори и да не ровите непрекъснато в телефона си, което би било доста съмнително, ако някой изобщо обръща внимание на това, е достатъчно десетина минути преди крайния срок да влезете в групата и да видите какво знаят по-знаещите колеги от вас.

Следващ пример:

 

И още един от многото любопитни диалози под друга публикация, търсеща верните отговори на изпит в Техническия:

P.S. - Клуб Z разбра за тази фейсбук група от организация на чуждестранни инвеститори в България, които често се оплакват от качеството както на средното, така и на академичното образование у нас. Тя ни бе посочена в спор между представител на бизнеса и журналист, който твърдеше, че поне академичното знание в техническите специалности у нас е на високо ниво.

Представителят на инвеститорите твърдеше обратното и май наистина излезе прав.

Явно щом е възможно Пейо Яворов (1878-1914) да пожелае тази година успех на кандидат-студентите, които са го прочели, то няма как след това нещата в академичното ни образование да са истински.