В северното полукълбо времето става все по-студено, заявява пред в. "Комсомолская правда" руският учен Владимир Полеванов, доктор на геолого-минералогичните науки.

Като пример за това той даде скорошните аномалии в САЩ. През първите два месеца на годината там имаше ненормално люти студове, довели до затвярането на десетки летища и хиляди училища. Те взеха доста жертви. Замръзна дори гейзерът в парка "Лечуърт" в щата Ню Йорк. Той се превърна в леден вулкан с височината на пететажна сграда.

В цялото северно полукълбо времето се променя към застудяване. През XXI век обаче температурите ще бъдат сравнително високи, успокоява Полеванов. А в южното полукълбо ситуацията засега е нормална.

Земята бавно навлиза в началото на поредния си ледников период, твърди ученият. Според него истерията с глобалното затопляне е била раздухвана умишлено от САЩ. Протоколът от Киото пък е тяхно политическо и икономическо оръжие срещу развиващите се страни и тяхната промишленост, която може да се окаже конкурентна.

Полеванов обаче допълва, че между 1960 и 1998 г. СССР (а след това Русия) и САЩ  реализира изключително скъпа програма по дълбоко сондиране на ледници в Гренландия и Антарктида. Екипи от двете страни пробили над 20 отвора до самата основа на ледниците. Оттам били извлечени безценни материали за достоверни изводи, свързани с климата.

Американските и руските специалисти установили, че периодите на затопляне и застудяване закономерно са се редували. През последните 450 000 години е имало 6 климатични цикъла. Днес се намираме в епохата на завършващ междуледников период и съвсем закономерно се движим към период на "голямо застудяване".

Защо застудява?

Първият фактор за неизбежното ново застудяване е изстиването на Гълфстрийм. Това топло течение започва в Мексиканския залив и достига до руското северно пристанище Мурманск. По тази причина много студеното Баренцово море почти никога не замръзва.

Пристанището Мурманск замръзва вече два пъти през този век.

През последните години обаче Гълфстрийм отслабва и носи все по-малко топлина към Европа. Тази година водата край Мурманск замръзна. Колският залив, който се е покривал с лед веднъж на 25-30 години, замръзна вече два пъти през новия век.

Вторият фактор е рязкото намаляване на петната върху Слънцето, което засега учените не могат да обяснят. Слънчевата енергия намалява. А Слънцето е главният нагревател на Земята.

Слънчевите петна необяснимо намаляват.

Третият фактор е вече дело на човека. Това е взривът на петролната платформа "Абкатун" на 1 април 2015 г. в Мексиканския залив, откъдето започва Гълфстрийм. Освен че причини смъртта на 4-ма души, експлозията доведе до гигантски разлив. В резултат промяната на времето се ускори, твърди Владимир Полеванов.

И докато в повечето части на северното полукълбо времето върви към застудяване, в студената Русия зачестяват проливните дъждове, подобни на тропическите бури. Причината е в промяната не само на океанските, но и на въздушните потоци.

Мексиканските власти гасят пожара на платформата "Абкатун".
Експлозията там ускори промените в климата.

Но въпреки че се движим към застудяване, XXI век ще бъде топъл. Дори следващите години ще бъдат по-топли от настоящата, уверява Полеванов. И припомня, че макар процесът на образуване на ледници да е кратък от гледна точка на геологията, за човешкия живот той представлява гигантски период от няколко хиляди години.

"Живеем в епоха на климатични промени. Но в самото й начало", завършва ученият.