За риск от непредвидено струпване на плащания върху бюджета предупредиха депутатите от ГЕРБ  Томислав Дончев, Лиляна Павлова и Ивелина Василева.

На изврънредната пресконференция тримата изнесоха анализ за средствата по ОП "Околна среда". В края на март изтича срокът, който правителството си постави, за възстановяване на плащанията по програмата. Според анализа на ГЕРБ 1,5 милиарда лева не са възстановени до момента от ЕК, а тези средства се изплащат от националния бюджет. 

"Ако се стигне до възстановяване на средствата, това означава, че държавата е длъжна да обслужва плащанията по всички проекти, които текат. Освен досегашните 1,5 млрд. лева, ще има струпан повече непредвиден товар върху бюджета на страната", обясни Томислав Дончев.

Лиляна Павлова заяви, че ако до края на май средствата не бъдат изплатени, ще започне suspension процедура и средствата ще  бъдат напълно спрени. Възстановяването на плащанията е бавна процедура. "При случая "Батко и Братко", когато имаше такова спиране, възстановяването отне 9 месеца", подчерта Павлова. Според нея над 2 милиарда лева са под риск, тъй като предстои изплащане на още половин  милиард лева към досегашните плащания.

През изминалата седмица е проведена чистка в МОСВ, съобщи бившият зам.-министър на околната среда Ивелина Василева.

"Вместо правителството да спасява програмата, в МОСВ миналата седмица извърши масова чистка – повече от 50 човека бяха брутално уволнени,хора, с дългогодишен опит и компетенции", обясни тя. По думите й уволненията в екоминистерството са  направени без предупреждение и с мотив преструктуриране".

От ГЕРБ апелираха за незабавна реакция, и ясна,координирана позиция на правителството и всички институции, имащи отношение към ОП "Околна среда"

"Единственият изход за програма „Околна среда” е да се иска плоска финансова корекция от Европейската комисия", посочи Томислав Дончев като решение на ситуацията. Той изрази надеждата си корекцията да остане под тавана от 5%, и този разход да бъде поет от държавата.

"Не целим политическа истерия, а алармираме за риск", каза още Дончев. Според него щетите от спиране на финансирането по програмата не са само за правителството, а и за България и българските граждани.

"Много добре, дайте си бележниците", поощрително се обърна в края на пресконференцията Борисов към  Томислав Дончев, Лиляна Павлова и Ивелина Василева.