Няма майтап - новината си е съвсем истинска. Ситският лорд Дарт Вейдър се кандидатира за президент на Украйна вчера, съобщи АФП. Героят от сагата "Междузвездни войни" е представител на Украинската Интернет партия.

Въпреки че кандидатурата изглежда като шега, подкрепящите Тъмния лорд са внесли нужните 2,5 милиона гривни ($ 255 000) депозит, за да може той да се включи с останалите 12 кандидати в надпреварата, чийто финал ще се състои на 25 май.

Това не е първа стъпка в украинската политическа кариера за г-н Вейдър. През 2012 г. той се включи в парламентарните избори и спечели 3% като ръчно добавено име в листата - нещо, което украинският изборен закон не признава. Миналия ноември, придружен от своите щурмоваци, нахълта в общината на Одеса и се обяви за кмет:

Не е ясно кой стои зад маската на един от най-легендарните злодеи на киното. 

На пресконференция вчера, която можете да гледате тук, Вейдър обяви какво смята да направи за Украйна, ако бъде избран за президент:

Аз съм готов да поема отговорността за съдбата на тази държава, ако моите съграждани ми окажат тази чест. Само аз мога да направя империя от тази република, да възстановя някогашната й слава, да възвърна загубените територии и гордостта на тази държава!

Тъмният лорд има едно ключово изискване - да получи специална площадка, на която да приземи космическия си кораб. Ако това е флагманът му - звездния разрушител Екзекутор, площадката ще трябва да има дължина над 19 километра.

Украинската Интернет партия е създадена през 2007 г. и официално учредена през 2010. Сред целите й са създаването на електронно правителство, преминаване към дигитални медии и безплатни курсове по компютърна грамотност за всеки украински гражданин. Лидерът й Дмитрий Галубов е лежал в затвора за измама с кредитни карти.