Добре, нека да не се делим на всякакви политически цветове, когато анализираме ситуацията в Гърция. Нека помислим за българския национален интерес, за интересите на българските граждани.

От тази, като че ли способна да ни обедини, гледна точка, в момента всичко, което мегапопулистите, начело с Ципрас правят, е очевидно във вреда на България. 

1. Ципрас хвърля тежка сянка върху европейскостта на народите на Балканите, показвайки ги като тъмни балкански субекти, нахални балкански шмекери и брутални балкански хитреци.

2. Ципрас не иска да бъдат върнати европейски милиарди, които са и наши пари (впрочем, ЕЦБ, лошата ЕЦБ, продължава да влива пари в гръцките банкомати, които гърците теглят и ... изяждат и пропиват, но това е тема за друг разговор).

3. Ципрас дестабилизира и обезценява еврото, а значи и вързания за него български лев.

4. Ципрас влошава инвестиционния климат в Югоизточна Европа, а значи - съвсем директно и в България.

5. Ципрас позволява на Путин да забива клин в Европа и така отслабва и без това слабото откъсване на България от зоната на пряко влияние на Путин, застрашавайки да я превърне във втория "болен човек" в региона (виждаме как ББ минава на ръчно управление от Кремъл, а ББ със своята интуиция много добре чувства кой започва реално да контролира страната ни).

Е, това не е ли повод да се обединим около извода, че всичко, което Ципрас прави е във вреда на страната ни и ние ако сме патриоти, а не патрЕоти и патриотари, трябва да сме заинтересовани в провала на Ципрас и спасяването на Гърция за Европа, доколкото Ципрас се показа като антиевропеец и дори еврофоб.

Но моят опит ме е научил да приемам, че в България има една огромна група хора, която не се води от императивите на националния интерес и реалността, а от някакъв посткомунистически, левичарски интернационализъм и потресаващо идеологизирана ирационалност.

Тази голяма група хора дружно гласува за раковото образувание на Прехода Луканов, след като той фалира България и обяви а-ла Ципрас спиране на обслужването на външния дълг.

Тази голяма група хора дружно гласува за най-големия провал на Прехода Виденов, след като при него България фалира и фактически изпадна във финансова будна кома...

Тази голяма група хора сега примира от кеф по Ципрас, без до й пука за щетите, които той нанася на Европа и на страната ни…

-----------------

Б. ред. - Коментарът на Николай Слатински е публикуван във фейсбук. Заглавието и подзаглавието са на редакцията.