Държавните лечебни заведения няма да бъдат обявявани за продан, заяви по време на днешния парламентарен блиц контрол премиерът Бойко Борисов. По думите му по-рано през деня на председателски съвет здравният министър Петър Москов е обещал да изтегли текстовете за приватизация на болници от проектопромените в Закона за лечебните заведения докато не получат максимално висока подкрепа от всички партийни групи в парламента.

"В действителност течовете в НЗОК са предмет на тази реформа, която в следващите дни ще дебатираме. Винаги даваме пари за здраве, но всъщност обратната връзка с хората казва, че те не са доволни", заяви Борисов в отговор на въпроса, поставен от лидера на БСП Лява България Михаил Миков.

Спорните промени предвиждат лечебните заведения с над 50% държавно участие да бъдат извадени от забранителния списък за приватизация, за да се даде възможност цели структури или обособени части от тях да се продадат на частни инвеститори. За персонала на болниците и техни наематели е предвидена облекчена процедура за приватизация, но само при условие че придобият по-голямата част от дяловете на съответното търговско дружество. Изрично се забранява да се променя предметът на дейност на продадените структури, а в закупените обособени части - да се настаняват други лечебни и здравни заведения. Текстовете предвиждат още приватизацията да се извършва само чрез публични търгове след решение на Министерския съвет и съответните общински съвети (когато се касае за общински болници), а постъпленията да попадат в държавния и местните бюджети, за да се използват единствено за реализирането на здравни политики.

"С предложението за приватизация на лечебните заведения се цели привличане на частен капитал, който да бъде инвестиран в дейността, поддръжката и развитието на съществуващите в момента лечебни заведения, които са част от Националната здравна карта. Това ще даде възможност на държавата да гарантира дейността и разпределението на лечебните заведения съгласно Националната здравна карта, като ограничи тенденцията за създаване на паралелна мрежа от частни лечебни заведения за болнична помощ, които не съответстват на потребностите на населението", гласят мотивите на вносителите.

Броени дни след като получиха одобрението на правителството обаче промените буквално взривиха обществото. Възможността болници като "Пирогов", "Александровска", "Св. Екатерина", "Майчин дом" и всички университетски и специализирани заведения за онко-, белодробни и детски заболявания да бъдат продадени предизвика паника не само сред лекари и пациенти, но и сред представителите на управляващото мнозинство.

"Има много въпросителни по отношение възможността да се купува на пазарна цена, дали достатъчно прозрачни ще бъдат процедурите, дали ще може да се реализира идеята за използване на средствата само за лечебна дейност по отношение на държавния бюджет или пък в бюджета на общините, защото това е в противоречие със Закона за публичните финанси. Освен това липсва достатъчен финансов, икономически, социален и здравен анализ по темата за приватизация на лечебни заведения", коментира преди ден в ефира на БНР председателят на парламентарната здравна комисия д-р Даниела Дариткова.

Опозицията на свой ред се опасява, че печеливши структури ще бъдат продадени на безценица по модела за раздържавяване на предприятия от близкото минало, а достъпът до медицинска помощ ще бъде ограничен, защото пациентите ще бъдат принудени да плащат. 

Очаква се проектопромените в Закона за лечебните заведения още следващата седмица да бъдат обсъдени в парламентарната Комисия по здравеопазване, но без частта за приватизация на болници.