Основните болници в Бургас ще се обединяват. В града има консенсус за създаване на болничен консорциум, обяви Министерството на здравеопазването. В сряда имаше среща на зам. здравния министър Ваньо Шарков с представители на най-големите лечебни заведения в Бургас.

На срещата са присъствали хора от ръководството на МБАЛ Бургас, МБАЛ „Бургасмед“, Очна болница-Бургас, Комплексния онкологичен център ,Регионалната здравна инспекция, МБАЛ „Дева Мария“,МБАЛ „Лайф хоспитал“ и др.

"Представителите на бургаски болнични заведения, чиято собственост е държавна, общинска или частна,  изразиха принципно единодушие за формата  на обединение. Предстоят обсъждания за клаузите в проекто договора, които да легитимират консорциум „Обединени бургаски болници“ и да определят правата и задълженията на страните по него", се казва в съобщението на здравното министерство.

Уточнява се, че "консорциумът няма да засегне независимостта на отделните болнични заведения и те ще запазят юридическа самостоятелност и правото да определят числеността на персонала, размера на възнагражденията и т. н., според действащите разпоредби". Крайната цел е да се подобри обслужването на пациентите.

Обединението на лечебни заведения е част от реформата на министъра на здравеопазването Петър Москов.