Ако се съгласите да не се вдига ДДС за туризма на островите и да остане 30-процентното намаление за тях, пенсионната реформа, която предвижда постепенно увеличаване на възрастта до 67 г., да започне от октомври, а не веднага, съм съгласен да приема предложенията на еврогрупата, пише в писмо гръцкият премиер Алексис Ципрас, предаде Би Би Си.

Той имал и други дребни поправки към предложението направено от Жан-Клод Юнкер в неделя, но те били назначителни.

По гръцката национална телевизия ЕRT също обявиха, че Ципрас е готов да приеме предложението на еврогрупата и кредиторите.

Тази нощ изтече срокът, в който Атина трябваше да изплати 1,6 милиарда евро дълг към МВФ. По същото време дойде краят и на втория спасителен план за Гърция от Еврогрупата. И след като не плати Гърция на практика изпадна във фалит.

Довечера в 17,30 часа ще има втора телефонна конферентна връзка между финансовите министри от еврозоната, за да обсъдят писмото ан Ципрас и последното развитие на кризата в Гърция. Вчера след пърия телефонен разговор бе обявено, че е твърде късно за нови предложения, каквито направи Гърция, и всичко ще се разглежда след насрочения за неделя референдум.

Ципрас предлага също постепенно увеличаване на авансовите плащания на Данък общ доход и отмяна на данъчните преференции за фермерите. Ще бъде намален таванът на военните разходи.

За пенсионната реформа премиерът настоява изплащането на специалната „вноска солидарност“ за най-бедните пенсионери да бъде прекратено с по-бавни темпове от това, което изискват кредиторите. 

В писмото има предложение реформите на трудовия пазар да бъдат извършени след приемане на съответното законодателство през есента.