Ново недоволство предизвика в Гърмен неофициалното намерение на общината ромските семейства, чиито незаконни къщи бяха съборени, да бъдат настанени в бившето училище в съседното село Осиково, предаде БНР.

Петдесетина жители на Осиково протестираха пред общината с настояване да научат кой и откъде е успял да осигури средства за ремонт на училището и е взел решението за настаняване на ромите. Осиково е едно от най-отдалечените планински села на община Гърмен, в което живеят около 580 души. Основното училище е закрито преди години поради липса на достатъчно деца и невъзможност да се поемат разходите за поддържането на сградата, припомниха хората на протеста.

Общинските съветници от Гърмен заседаваха днес точно по жилищните и социалните проблеми на семействата от кв. „Кремиковци”, които останаха без дом. Още преди месец се коментираше те да бъдат настанени в бившите училищни сгради в селата Скребатно, Дъбница и Осиково.

Кметицата на Гърмен Минка Капитанова обаче отхвърли тази възможност по две причини - общината няма средства за приспособяването на сградите за живеене и опасността от пренасяне на конфликта в друго населено място.

В декларация, приета на извънредното заседание на общинския съвет, се отправя апел към институциите в страната да се намесят в решаването на хуманитарната криза след събарянето на първите незаконни къщи в ромския квартал.

След три часа заседание под обсадата на жителите на Осиково Капитанова обяви, че "след многото обещания на различни държавни институции да се включат активно  в намиране на изход от ситуацията, накрая останахме сами и безсилни пред проблема". Кметицата отрече да има решение за настаняване на ромите в старото училище. Въпреки това хората от района изготвят подписка срещу подобно развитие на ситуацията и заявиха, че остават в стачна готовност.