От началото на 2015 г. бойците на терористичната организация Ислямска държава са унищожили и разграбили десетки културно-исторически паметници в Сирия и Ирак. Сред разрушените са централната библиотека и гробниците на пророците Даниил и Йона в иракския град Мосул, руините на древния град Хатра в Ирак, минарето на една от първите джамии в света Ал Омари в сирийския град Дераа и др. Под контрола на ИД в момента са обширни територии в Сирия и Ирак, в които има много културни паметници. По доклади на ООН Lenta.ru изброява няколко все още неразрушени обекти, които се намират под непосредствена заплаха от терористични атаки.

Калат ал Раба

 

Това е една малка крепост в долината на река Ефрат, близо до съвременния сирийски град Ал Маядин. Замъкът е издигнат в началото на IX век. До наши дни са се запазили зидове, възстановени след силно земетресение през 1157 г.

Манастирът Мар Горгис

Древният халдейски манастир Мар Горгис (св. Георги) се намира в гр. Мосул, Ирак. На 13 март 2015-а джихадистите обезобразиха фасадата на храма, но църковната сграда не пострада.

Храмът на Бел

Храмът на Бел в Палмира е построен през 32 г. сл. Хр. През май 2015-а бойци на ИД завзеха древния сирийския град и унищожиха или продадоха много културно-исторически артефакти. През юни терористите минираха руините на Палмира, признат за световен паметник под закрилата на ЮНЕСКО.

Калат Джабар

Крепостта, издигната на остров в река Ефрат, се намира на 60 км от сирийския град Ар-Ракка, който е столица на Ислямска държава. Замъкът е от епохата на Абасидския халифат (VIII-XIII в.).

Зикуратът край Мари

Зикуратът (бел. ред. – шумерски храм с формата на стъпаловидна пирамида) край древния град Мари се намира близо до съвременния гр. Абу Кемал в Сирия. Поселището е основано през третото хилядолетие пр. Хр. Руините му са приблизително от същия период.

Язидският храм Лалеш

Конусовидните покриви на язидския храм Лалеш се намират на 60 км от град Мосул в Ирак. Язидите са едно от най-уязвимите малцинства в региона. Тази кюрдска етно-религиозна общност наброява по различни данни между 100 000 и 600 000 души. Съществуването им е под заплаха, след като хиляди язиди бяха принудени да напуснат земята на предците си заради настъплението на сунитите джихадисти, които ги смятат за поклонници на дявола. Религията на язидите се е зародила в Месопотамия и е основана на зороастризма, в който са въвели някои елементи от исляма и от християнството. Те се молят на Бог по посока на Слънцето и почитат седем ангела, от които най-важният е Мелек Таус или Ангел-паун.

Руините на Сергиополис

Руините на древния римски град Сергиополис (днешен Резафа, Сирия). Запазени са постройки от III век, включително крепост, построена от император Диоклециан.

Багдадските врати в Ар-Ракка

Багдадските врати в Ар-Ракка са построени в т.нар. период на възраждане на града, около 772 г. сл. Хр.

Руините на Дура Европос

Античният град Дура Европос (съвременен Тел ал-Салихия, Сирия) е основан през 303 г. пр. Хр. като крепост. Повечето постройки, включително синагогата и християнският храм, се отнасят към римския период, когато Дура Европос се превръща в голям търговски център.

Площад Славейков