Представителите на бизнессредите и финасови експерти се притесняват, че управителят на БНБ може да бъде избран с противоконституционна процедура и това да вкара нестабилност в централната банка. Това съобщава БГНЕС като се позовава на социологическо изследване, направено в периода 20 – 30 юни т.г. от "ВМ Сървисис" ЕООД. Изследването е проведено чрез фокус групи сред представители на бизнессредите и финансови експерти.

Представителите на бизнеса смятат, че при потвърждаване на евентуална противоконституционност на избора, всички решения на новия управител може да се окажат нелегитимни – включително банкови лицензи, инвестиране на валутните резерви и др., което би могло да доведе до тежки загуби във финансовата и банковата сфери.

Респондентите от изследването искат новият управител на БНБ да бъде избран ясно и прозрачно, след като е защитил своята концепция публично и открито пред камерите на телевизиите и пред цялата общественост. Опасенията се свързват с възможността за практически назначен от управляващите управител. Възможно било негативно развитие по процедурата за избор на гуверньор да доведе и до отблъсква потенциалните инвеститори у нас.

Анкетираните лица изказват опасения от възможността да се състои избор на управител в полза на прехвален външен специалист, който обаче няма никакво познание за или достатъчно е откъснат от българската бизнессреда и няма лична перспектива за себе си у нас. Преобладаващата част от предпочитанията определено са насочени в полза на кандидатура на доказан местен професионалист.