Управляващите създават специализирано звено за борбата срещу тормоза на животните или зоополиция. Това каза по време на брифинг в парламента евродепутатът Емил Радев.

Той поясни, че МВР вече създава организация за разпределяне на работата между служители от МВР-София и областните дирекция за работа по досъдебните производства свързани с престъпленията за жестокост спрямо животни. Обект на внимание ще бъдат и случаите, в които животно е нанесло вреда, защото собственикът му не е упражнявал контрол върху него.

Радев цитира статистиката, според която за 2012 г. регистрираните престъпления спрямо животни са 103, а разкритите са 21. За 2013 г. са регистрирани 180 такива престъпления, а 30 са разкрити. За 2014 г. тези престъпления са 181, като само 31 разкрити.

"Този, който е посегнал на животно много често посяга и на хора“, заяви Емил Радев.

Депутатът от ГЕРБ Цвета Каранчева допълни, че идеята на зоополицията е, че да ограничи посегателството над животните.

"Това от своя страна ще доведе до увеличаване на възпитанието на децата и на родителите. И всички мъчители на животните да знаят, че има орган, който ще работи за прекратяване на тези деяния“, заяви Караянчева.

Според Явор Гечев от фондация "Четири лапи“ зооплицията е важна за развитието на гражданското ни общество.

Новото звено ще се състои от един разследващ и един оперативен полицай във всяка областна дирекция. То няма да изисква отделянето на допълнителни средства.