Министърът на здравеопазването Петър Москов е оттеглил предложението си в промените на Закона за лечебните заведения да могат да се приватизират държавните болници след разговор с парламентарно представените групи.

Той го направил, след като видял, че няма подкрепа за това, и в името на по-важните промени, отнасящи се до работата на болничните заведения. За отпадането на текста съобщи вчера премиерът Бойко Борисов по време на парламентарния блиц контрол.

"На отпадането на 67 болници от забранителния списък за приватизация ще му дойде времето", заяви Москов днес пред Би Ти Ви.

Той обясни, че в крайна сметка идеята е била не това да стане задължително, а да съществува като възможност и даде пример с общинските болници, за които и в момента приватизацията е разрешена. Тя се случила обаче само с болницата в Панагюрище. Резулатът бил, че новият собственик влага 52 млн. лв. в оборудването й и ще я превърне в модерна заведение. Тази сума, по думите на Москов, се равнява на сбора на средствата за капиталови разходи в бюджетите на три министерства. "Ако трябва ние да ги инвестираме тези пари, значи това да стане за сметка на други социални разходи", посочи той.

По повод обвиненията към него от уволнени директори на болници Москов обясни, че в случая с Окръжна болница в София причината за това решение, е че директорът Димитър Димитров не е изпълнил решение на управителния съвет от март миналата година, с което се е предвиждало парите в КТБ да бъдат преместени в други банки и така са безвъзвратно загубени 7 млн. лв., изработени от персонала на лечебното заведение. Димитров, който вече не заема поста, обясни, че координирал това с министерството и затова не го изпълнил. Днес този казус ще бъде изпратен в прокуратурата, обяви Москов.

В случая с болница "Свети Иван Рилски" министърът обясни, че новото ръководство вече е успяло да спести 900 хил. лв. По-голямата част - 700 хил. лв. от тях идват заради прекратен договор за доставка на китайски рентгенов апарат, който е поръчан от освободения директор и който нямало да е съвместим с останалата техника в заведението. Новите мениджъри договорили модерен апарат като безплатна добавка към общата поръчка за ново оборудване. Цената на храненето на болните пък било намалено с 200 хил. лв.

Така Москов се аргументира срещу обвиненията на уволнените директори, които "като пеперуди ходели по телевизиите да говорят колко лош е министър Москов".

Той обяви, че оттук нататък подобни изстъпления няма да има и нормалонстта ще се върне в болниците. Всеки от директорите има нова клауза, свързана с финансово състояние на съответната болница.