Скокът на долара вдигна цените на евтините климатици и преносими компютри, показва проверка на Клуб Z в магазините за битова техника. Поскъпването се отразява предимно на стоките, които идват директно от Китай, защото цените им се калкулират в щатски долари, обясняват търговците.

За последната година доларът е поскъпнал с 23% - от 1,43 лв. на 1,76 лв., показва статистиката на БНБ.

Естествено, това не се отразява директно на поскъпване на техниката с над 20%, но някои модели от ниската ценова категория увеличават цената си с 10-15%, докато при средния и по-високия клас увеличението е минимално.

Например, ако през миналото лято можеше да се намерят лаптопи с 15-инчов дисплей на цени малко над 400 лв., сега цената им наближава 500 лева. Но има и бонус - при някои от най-евтините преносими компютри в сметката е включен и безплатен Windoes 8.1 - нещо, което преди година добавяше стотина лева към цената. Но в навечерието на лансирането на новата операционна система Windows 10, Microsoft иска да разшири нейното покритие, защото обновяването от Windows 8 ще става безплатно.

 Аналогична е ситуацията и с климатиците - най-евтините инверторни устройства с мощност 9000 BTU, които стават за малка, до средна по размер стая, вече са в диапазона на 600-650 лева. През миналата година цената им беше под 600 лева.