Дълги опашки от пенсионери се извиха пред малкото гръцки банки, които отвориха врати специално и само за изплащане на пенсии, предаде Ройтерс.

Тези опашки се превърнаха в символ на мизерията, пред която е изправена страната, и на проблемите на премиера Алексис Ципрас.

Със затварянето на банките и налагането на контрол с цел защита от сриване на финансовата система дълбочината на проблемите пред Гърция става все по-ясна.

Пенсионери, които не притежават карти, се редят пред банка в Атина.

Лявото правителство на Ципрас дойде на власт през януари, като обеща да пази пенсионерите. Повечето проблеми с кредиторите бяха предизвикани от нежеланието му да приеме поисканото от тях орязване на пенсиите.

Като съзнава факта, че много възрастни гърци не използват кредитни или дебитни карти и така нямат достъп до банкоматите, правителството нареди на 1000 банки в цялата страна да отворят врати, за да бъдат изплатени минималните суми от 120 евро и да бъдат издадени карти. Но в процеса на всичко това кабинетът доведе нещата дотам, че непрекъснато да напомнят за цената на своя сблъсък с кредиторите. Тя е твърде висока за общество, дълбоко наранено от продължаващите вече над 5 години строги икономии, наложени от последователните споразумения за спасителните пакети.

"На опашка за по няколко евро", писа консервативният вестник "Елефтерос типос". "Достойнството, обещано от Ципрас, се превръща в унижение за хиляди пенсионери."

В страна, в която една четвърт от трудоспособните са безработни, тежкото положение на пенсионерите, чиито месечни пенсии често се оказват единственият източник на доходи за семействата, е особено чувствителен въпрос.

Константинос Николопулос - 70-годишен бивш клужител на американската компания за шоубизнес "Уорнър брадърс", излезе с празни ръце от банката, където научи, че пенсията му не е изплатена.

"Казаха ми, че не знаят кога ще имат пари, и да дойда утре за всеки случай. Ситуацията е извън контрол", каза той.

С постоянното показване на опашките пред банките по гръцките телевизии проблемът създава голям риск за Ципрас в навечерието на референдума в неделя за условията за спасителния пакет. Вотът е смятан за решително изпитание за бъдещето на страната в еврозоната.

Лозунг, призоваващ за отхвърляне на исканията на
кредиторите, е разпънат в центъра на гръцката столица.

Единственото голямо огласено проучване показва, че подкрепата за отрицателния вот, препоръчана от Ципрас, намалява след въвеждането на банковия контрол през седмицата, макар сериозното негодувание срещу наложените заради спасителния пакет строги икономии прави изхода труден за прогнозиране.

"Леко съм объркан за неделя. Смятам, че посланието трябва да бъде, че гръцкият народ трябва да вземе решение да уреди дълга си с компромис. По-скоро ще гласувам с "не", заяви Николопулос.

Правителството обаче е наясно какви щети на имиджа му нанасят заглавията и телевизионните репортажи.

Клонящият наляво вестник "Ефимерида тон синтактон" симпатизиращ на СИРИЗА, обвини телевизионните програми, че умишлено искат да засилят усещането за страх. "Механизъм за терор" - така вестникът озаглави материал, където бяха резюмирани телевизионните репортажи заедно със снимки на германската канцлерка Ангела Меркел, финансовия й министър Волфганг Шойбле, шефката на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард и други личности.