Чеченецът Руслан Мухудинов, известен като Русик и издирван за убийството на Борис Немцов, вероятно е мъртъв и е ликвидиран от поръчителите на разстрела на руския опозиционер.

Това съобщи агенция Росбалт, като цитира следователите по делото.

Те успели да проследят маршрутите, по които се движил Русик, до 6 март. На тази дата в Ингушетия бил заловен главният заподозрян за убийството - Заур Дадаев. Същия ден Мухудинов бил забелязан в родното си чеченско село Староглядовская.

Когато обаче на 7 март руски спецагенти пристигнали там, Русик вече бил изчезнал. 

Тези дни пък едновременно от няколко източника следователите получили информация, че по-нататъшното издирване на Мухудивом е по-скоро безполезно. Причината е, че дълго време за него не е известно нищо. Това обстоятелство можело да свидетелства, че вероятно Русик е ликвидиран то поръчителите на убийството на Немцов.

За мистериозния Русик се заговори десетина дни след разстрела на Немцов на 27 февруари. Тогава обаче се предполагаше, че става дума за офицера от правоохранителните органи в Чечня Руслан Геремеев по прякор Руслик.

През май в. "Сънди таймс" писа, че той вероятно напуснал Русия. Нещо повече - Руслик бил тайно измъкнат от страната и откаран в Турция или Дубай. Това не можело да стане без мълчаливото съ гласие на Кремъл. Което пък само подсилвало предположенията, че зад убийството на Немцов стои руската върхушка.

В край на май стана ясно, че заподозреният не е Руслан Геремеев-Руслик, а Руслан Мухудинов-Русик.

Следователите предполагат, че издирваният е осигурил на изпълнителите на екзекуцията на Немцов кола, пистолет, както и 25 милиона рубли (400 000 евро).