Nulla poena sine lege

Така звучи на латински – любимия език на правото, един от основните принципи: „Никакво наказание без закон“. 23-годишният П.З.П. от Раднево обаче е с основно образование, безработен, така че едва ли ще може да си го прочете.

Във фейсбук за няколко дни стана истински хит присъдата му, издадена от Окръжен съд-Стара Загора: тя е 6 години ефективно затвор и 40 000 лв. глоба в полза на държавата за 2,8119 грама марихуана на обща стойност 16.88 лв. (оригиналното решение вижте тук)

Разбито на 3 части, количеството, което намерили блюстителите на реда у рецидивиста, изглежда така:

- 1,0811 грама на стойност 6.49 лв.

0,3532 грама на стойност 2.12 лв.

- 1,3776 грама на стойност 8.27 лв.

Съдебният състав с председател Красимир Георгиев и двама съдебни заседатели го осъжда заради високорискови наркотични вещества – по чл. 354а, който предвижда от 2 до 8 години и глоба от 5000 до 20 000 лв. Взима се обаче основание от ал. 2, т. 4 на същия закон - за опасен рецидив, който вече предвижда от 5 до 15 години и глоба от 20 000 до 100 000 лв. Т.е. - излиза, че даже леко се е разминал.

С това неволите на опасния престъпник не свършват – по бюджетната сметка на ОД на МВР - гр. Стара Загора той трябва да преведе сумата от 186,31 лв.,  представляваща направени по делото разноски. 

П.З.П. ще лежи при първоначален "строг" режим в затворническо заведение от "закрит" тип . Т.е. - това, на което бабите казват: строг тъмничен затвор...

Изрично съдът постановява, че му отнемат и марихуаната в полза на държавата. Това пък вече по силата на ал. 6 от същия чл. 354а на НК.

Ако се порови в полицейските бюлетини за 8 октомври 2014 г., научаваме, че става въпрос за следния случай:

На 8 октомври полицейски екип на РУМВР  - Стара Загора спира за проверка в с. Землен л.а. „Нисан Алмера”, управляван от  П.П. на 23 години от Раднево и негов спътник в автомобила  - Р.П. на 24 години също от Раднево. В хода на проверката органите на реда забелязват на таблото на колата две топчета от станиол, като едното от тях съдържа суха тревиста маса. При последвалото претърсване в „Нисан-а” е открито и пликче със суха, зелена тревиста маса, а в пепелника е открита половин саморъчно свита цигара от същата тревиста маса...

С две думи присъдата е за едно топче, едно пликче и недопушен фас канабис.

Самият П.П. е управлявал колата след употребата на наркотични вещества – амфетамин и метамфетамин, четем в МВР сводката от същата дата. За което имало бързо полицейско производтво.

Иначе разкритото престъпление с притежаваните два грама е оценено толкова „значимо“, че дори не е написано първо (а чак пето отгоре надолу) в сводката на областната полиция от деня. След него е някакъв, който имал 116 кутии цигари без бандерол. Дано не е получил доживотна присъда...

Към датата на произнасяне на строгото решение - 16 юни т.г., П.З.П. пак е в затвора. Той има общо 8 месеца присъда за стара кражба от юни 2014 г., за споменатото шофиране дрогиран и за друг случай - от 2-ри септември, когато пак е карал кола под въздействие на наркотици. 

Затова пък само преди два дни Цветан Пъков, който прегази и уби на място с луксозния си джип 6-годишния Петьо в Панагюрище, получи 4 години. Бизнесменът, който има 20 наказания като шофьор, се призна за виновен по всички пунктове на обвинителния акт и поиска делото да се гледа по съкратена процедура, което намали с 1/3 наказанието. Иначе то щеше да е цели 6 години - като на П.З.П.

Пъков обаче ще го изтърпи в общежитие от отворен тип, което означава, че има право да работи - 2 дни му се броят за три и най-вероятно ще излезе по-рано.