Пазарджишката Окръжна прокуратура внесе днес обвинителен акт срещу 14 души за разпространяването на радикален ислям у нас, предаде БГНЕС.

Акцията на ДАНС, при която те бяха задържани, се проведе в края на миналата година в кв. Изток в Пазарджик, Столипиново в Пловдив и в Асеновград. По- голямата част от обвиняемите - 10 души, са роми от Пазарджик.

Сред задържаните бе и Ахмед Муса Ахмед, подсъдим по делото за имамите. Едногодишната му присъда по това дело само преди ден бе увеличена двойно от Пловдивския Апелативен съд. След задържането си по второто дело Ахмед Муса Ахмед не е напускал ареста, макар че обжалваше мярката си за задържане.

Заедно с него са още 12 от последователите му, обвинени сега за разпространяване на радикален ислям. Единствената жена, задържана при тази акция - Александрина Ангелова, преводач на книга с призиви за война, бе освободена от ареста срещу гаранция от 5000 лева и след като припадна по време на едно от заседанията за обжалване на мярката в Пловдивския Апелативен съд.

14-те подсъдими са обвинение в проповядване на религиозна омраза и верска нетърпимост към неизповядващите салафизъм, в пропаганда на война и в разпространение на идеите на терористичната организация "Ислямска държава" (ИД). Голяма част от доказателствата, приложени при гледането на мярката за задържане, бяха открити в профилите на обвиняемите във Фейсбук.

Излезе наяве и фактът, че Ахмед Муса Ахмед е осигурявал квартири на джихадисти от Сирия и Ирак по пътя им от Западна Европа.