На Гърция ще трябват още десетки милиарди спасителни заеми и масивно опрощаване на дълг, ако икономиката ѝ продължава да расте по-бавно от очакваното и властите ѝ не правят реформи. Това твърди доклад на Международния валутен фонд, който изтече първо в германския всекидневник "Зюддойче цайтунг".

Предварителната чернова на доклада изтича точно в навечерието на референдума, който крайнолявото правителство насрочи в неделя, за  да попита гърците дали са за или против сделка с кредиторите за още режим на икономии срещу финансово подпомагане. Министър-председателят Алексис Ципрас призова избирателите да гласуват против.

Докладът се основава на оценки от тази седмица, когато страната пропусна плащане съм Международния валутен фонд и затвори банките си.

Според доклада при евентуална нова програма Гърция ще се нужда от над 50 милиарда евро, от които 36 милиарда евро от ЕС. 

При най-оптимистичния сценарий, ако икономиката расте с 4 на сто всяка година, гръцкият дълг би останал 124 на сто в съотношение към брутния вътрешен продукт (БВП) през 2022 година. Сега той е 177,1 на сто от БВП. Това е значително над нивото от 110 на сто от БВП, което МВФ смята за границата на устойчивото.

При годишен растеж от 1 на сто, през 2022 година той би бил далече от целта да бъде снижен "далече под 110 на сто от БВП", която беше поставена при последното му опрощаване през 2012 година. Ще трябва нова "подстрижка" от 30 на сто, за да бъде постигната тя.

Фондът смята, че би било решение да се удължи гратисният период по гръцкия дълг от 10 на 20 години, а периодът на амортизацията на съществуващите европейски заеми - на 40 години, като като държавите от еврото и ЕЦБ осигурят нови заеми поне до 2018 година, за да се покриват финансовите нужди на страната.

В досегашните преговори правителството на Ципрас настояваше за опрощаване и преструктуриране на дълга и се съпротивляваше на нови мерки за икономии и на структурни реформи. Институциите - Еврозоната, Европейската централна банка и МВФ - настояваха на тях и посочваха, че по дълга може да се преговаря, едва когато Гърция приеме споменатите мерки, за да завърши изтеклата и на 30 юни програма.