Към 16 часа този следобед нито една станция в страната не е отчела промяна в гама фона, което доказва, че над България не се носи никакъв радиоактивен облак, увериха от Министерството на здравеопазването. Положителните данни се потвърждават и от Института по контрол на радиоактивността към Европейската комисия, според които без промяна са стойностите не само в България, но и в съседна Румъния. 

"Пожарът, който е избухнал край украинската атомна централа в Чернобил, е бил потушен и се е намирал извън 30-километровата зона на централата. В нашия Национален център по радиобиология и радиационна защита няма постъпили данни за замърсяване. Стойностите са в нормални граници не само в столицата, но също в Русе и в Нови Хан, където има станции. Теоретично, за да стигне радиационен облак до България, първо трябва да мине през Румъния, но централите там също не отчитат промяна в гама фона. В Източна Румъния дори се забелязва понижение", заяви пред Клуб Z заместник-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков, който следи ситуацията от началото на инцидента.

По думите му в случая няма място за притеснение, но възникналата паника лесно може да се обясни с факта, че преди години хората действително бяха подлъгани, затова и не вярват на опровержения. Нормалните стойности за България обаче този път фигурират не само в нашите централи за отчитане на радиационните замърсявания, но и в европейската платформа за обмяна на радиологични данни (EURDEP - European Radiological Data Exchange Platform). Гама фонът у нас непрекъснато се следи от 335 станции в общините и други 228 в областните администрации, също от Института по ядрена енергия към БАН и Националния център по радиобиология и радиационна защита. Измервания се извършват още в бившия комбинат Кремиковци.

"Ако си спомним аварията в Чернобил, тя се случи на 26 април. Облакът обаче дойде в България чак на 1 май. А сега, според някои медии, е успял да се придвижи за 24 часа. Няма как да стане!", категоричен е Шарков.

Според него тези, които всяват изкуствена паника сред населението, трябва да понесат своята отговорност пред съда и органите на реда .