"Кризи е имало и ще има. Наша задача е да разбираме приятелите ни и добри съседи в Гърция, да помогнем по всякакъв възможен начин да бъде намерено решение. На гърците им е тежко, ние трябва да проявим разбиране и да се надяваме тяхната болка и тяхната кризисна ситуация да се нормализира колкото се може по-бързо."

Това заяви днес президентът Росен Плевнелиев пред журналисти в Сараево, предаде Фокус.

Той говори, след като получи наградата „Европейска личност на годината в Югоизточна и Централна Европа” по време на Международната бизнес конференция на най-успешните мениджъри в региона.

Международното регионално жури в Босна и Херцеговина връчва престижната награда на личности, допринесли за развитието както на своята държава, така и на региона. Сред лауреатите са президентите Бронислав Коморовски на Полша и Филип Вуянович на Черна гора, както и доскорошният хърватски държавен глава Иво Йосипович.

В словото си Плевнелиев изтъкна, че Балканите са пример за съжителство в мир, хуманност и толерантност.

„Това са Балкани, които преодоляват предизвикателствата, различията, кризите и дават пример на света за мирно разрешаване на конфликтите, за демократична трансформация и реформи за прогрес и развитие. Днес избираме между правото на закона и правото на интересите. Ние вярваме в политиките, базирани на европейски ценности. Искаме границите на Балканите да бъдат премахнати, а не преместени. Работим за прогрес, за развитие и интеграция. Работим за добри междусъседски връзки, ускоряваме сътрудничеството отвъд границите”, зави българският държавен глава.

Той изтъкна, че ЕС е най-успешният проект в човешката история за мирна интеграция на всяка страна и е двигателят на регионалното сътрудничество. Според него Балканите все още са уязвими на външно влияние. Коментира и че прогресът, постигнат до този момент, не е гарантиран.

"Бъдещето на страните от Западните Балкани е в Европейското семейство", категоричен бе Плевнелиев.