Министърът на отбраната Ангел Найденов потвърди пред в. "Труд" информацията, че руски самолети редовно вдигат под тревога български изтребители. Найденов уточни, че не ставало дума само за транспортни самолети:

"Става дума и за основание да се мисли и за разузнавателни полети. Само от 1 до 26 март имаме 9 случая, като при 5 от тях имаме заповед за вдигане на дежурната двойка изтребители. Това са част от нашите отговорности по задачата за охраната на въздушното пространство", уточнява министърът пред изданието.

Ангел Найденов не изключва България пряко "да бъде намесена в един евентуален конфликт" и допълва, че отношенията между НАТО и Русия са нарушени.

Военният министър допуска и възможността в България да бъдат предислоцирани бойни части на американската армия, защото тази възможност съществува още с подписването на споразумението за стратегическо партньорство. Найденов обаче изключва масирано създаване на нови бази. Конкретни преговори не били водени.

В последните седмици в средите на военните неофициално се коментира навлизането на руски самолети, което принуждава българските изтребители да изразходват по-бързо летателните си часове. Резултатът е, че това увеличава разходитге по техническата поддръжка, която се извършва в Русия. 

"Всичко това поставя въпроса не просто за ограничаване, а за пресичане на зависимостта на българските военновъздушни сили", казва още Ангел Найденов.

В коментар на страницата си във фейсбук бившият зам.-министър на отбраната Августина Цветкова пише:

"Не само ни шпионират, а ни принуждават да изразходим докрай летателния си ресурс. Крайно време е да се откопчим от руската опека. Да сменим не само техниката, но и завършилите в Москва и Ленинград военни и да се отървем от проруския политически елит, който ни управлява", призовава Цветкова.

Изявлението на министър Ангел Найденов не потвърждава публично изказваните съмнения дали България изпълнява ангажиментите си на съюзник в НАТО.