24-годишната Лаура ще умре това лято, въпреки че е напълно здрава физически. Тя обаче страда от дълбока депресия и вече е получила разрешение за евтаназия, съобщава Дарик, като се позовава на италианския вестник “Стампа”.

Лаура е млада жена като всички други. Тя има приятели, харесва театъра и фотографията, както и кафето. Описвана е като свободна, уравновесена и сигурна в себе си. Но все пак иска да сложи край на живота си, защото от дете е жертва на онова, което тя самата описва като нетърпимо психическо страдание.

Младата жена, която живее във Фландрия, признава, че като малка всеки път, когато отивала с приятели да играе, тя се питала какво търси на този свят и си казвала, че не иска да живее. Няколко пъти е опитвала да се самоубие.

„Моят живот е всекидневна война. От деня, в който дойдох на света е така. Някои дни ми се струват безкрайни, тежи ми всяка секунда. За мен 24 години са равносилни на цяла вечност”, разказва Лаура.

Тя опитвала да се лекува, доброволно е постъпвала и в специализиран център, но е загубила всякаква надежда и е поискала разрешение да умре. В Белгия, която е една от първите европейски страни, разрешили евтаназията през 2002 г., Лаура задействала всички процедури, за да получи разрешение. Тя се консултирала с трима различни лекари, както налагат процедурите.

След като е получила разрешението, Лаура сега подготвя своето погребение. Тя уверява, че се чувства освободена от огромна тежест и че семейството й я разбирало и смятало, че това е най-добрият изход за нея.

„Знам, че евтаназията е жестоко решение, всеки ден се питам дали я искам наистина. Но всеки ден отговорът е "да". Смъртта е неизбежна, но поне ще е достойна”, посочва Лаура.

Признанията й предизвикаха истинска буря в Белгия. Реакции има и в международен план. Има хора, които искат да спрат евтаназията на Лаура, а други направо се питат дали е законно. Страната разрешава на пациенти да поискат евтаназия в случай на нелечими и сериозни заболявания, предизвикващи постоянно, нетърпимо и силно физическо и/или психическо страдание. Според тримата лекари, които са прегледали Лаура, тя отговаря напълно на тези критерии.

В случая с Лаура опитахме всичко, казва Жаклин Ереман, адвокат и председател на белгийската Асоциация за правото на достойна смърт. Мнозина се надяват обаче, че не всичко е приключило с Лаура и тя изведнъж ще се почувства по-добре, ще започне отново да вярва в приятелите си, в театъра и фотографията и ще даде нов шанс на живота, пише "Стампа".