Неделчо Беронов - бивш председател на Конституционния съд и кандидат-президент през 2006 г., е починал на 86-годишна възраст миналата нощ. Това съобщи в профила си във фейсбук лидерът на ДСБ Радан Кънев.

Неделчо Беронов е роден през 1928 г. в Нова Загора. Завършва право в Софийския университет "Свети Климент Охридски" през 1951 г. и Висшия икономически институт в София през 1972 г.

От 1954 до 1991 г. е арбитър и главен арбитър в Държавния арбитраж в Стара Загора, Сливен и Варна. През 1977-1997 г. е арбитър в Арбитражния съд при Българска търговско-промишлена палата.

В периода 1993-1997 г. хоноруван извънреден доцент по гражданско и облигационно право в Юридическия факултет на Икономическия университет и Техническия университет във Варна. Има редица публикации в специализирани юридически издания.

През 1997 г. е народен представител от ОДС и член на Комисията по правни въпроси в 38-то Народно събрание. От есента на 1997 е член на Конституционния съд (КС), а от октомври 2003 е избран с безпрецедентно единодушие за председател на КС с тригодишен мандат.

През 2006 г. Неделчо Беронов участва в изборите за президент. Той бе независим кандидат, но се ползваше с подкрепата на СДС. По време на кампанията той бе набеден, че на младини е бил член на националистическата и смятана за профашистка организация "Бранник". Твърденията така и не бяха доказани.

Беронов отпадна още на първия тур на вота, след като не можа да събере дори 10 на сто от гласовете. Тогава изборпите за втори пореден път спечели Георги Първанов от БСП, а до балотаж стигна Волен Сидеров от "Атака".

Кандидатурата на Беронов от самото начало бе считана от мнозина за обречена на провал. Немалко хора обвиниха бившия президент (1997-2002) Петър Стоянов, че е е оставил СДС да загуби, като сам се е отказал да се бори за завръщане на поста. Беронов бе сравняван с някогашния лидер на ГДР Ерих Хонекер - и заради известната прилика във външния им вид, и заради възрастта си. Когато се бореше за държавен глава, той бе на 77 г.