Ако до петък не започне втори кръг от преговори във връзка с проблемите в сектор „Пожарна безопасност и защита на населението” Управителният съвет на Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР) ще се оттегли от диалога.

Това обяви днес на пресконференция Валентин Попов, председател на синдиката, пред символичния палатков лагер на полицаите пред парламента, предаде „Фокус” . Импровизираният брифинг дойде в деня, когато МВР празнува 136-годишнината от създаването си и имаше куп официални мероприятия. Първо за днешната дата синдикатът планираше протест, после каза, че го отлага, а накрая даде брифинг с нови условия.

„Ако не стартира този втори кръг на преговори, на 25 юли ще бъде организиран протестен митинг”, категоричен бе Попов. По думите му едва ли оставката на министър ще реши проблемите.

„Не сме спирали протеста от 12 юни. Поискахме една оставка заради крайното твърдение, че зад този протест стои някой (изявление в този смисъл направи министър Румяна Бъчварова, когато преговорите се провалиха първия път, б.р.). Ще очакваме от премиера Борисов да седне той на масата за преговори. Не желаем вече 23 дни наши колеги да стоят тук – принудени сме”, каза още синдикалният лидер.

По думите му административна реформа не е извършвана.

„Бяха намалени свободните щатни позиции. Не сме чули от главна дирекция ПБЗН различно становище (шефът на пожарната Николай Николов е един от хората, чиито оставки се искат най-активно от синдикатите, б. р.) Чухме, че сме искали срок, за да протестираме до 24 юни – това не е вярно. Няма такъв, който да се е похвалил с нови униформи. Не даваме съвети и консултации, а защитаваме интересите на членовете си. Въвеждането на различни по продължителност смени също го атакувахме. Пожарната е загубила съдебни дела за неизплатен извънреден труд на стойност 525 хил. лв., има нарушения на етичния кодекс – нелегални наказания по телефона на служителите. Пожарната е заложник на некомпетентните администратори – това е становище на синдикатите от „Огнеборец”, коментира още Валентин Попов.

Вчера по повод празника Румяна Бъчварова написа официално обръщение към състава на министерството:

Като заместник министър-председател и министър на вътрешните работи Ви уверявам, че всеки ден аз и екипът ми правим всичко необходимо и възможно, за да отстояваме Вашите интереси и да осигурим адекватни условия на труд за всеки служител на МВР. Това е така, защото съм убедена, че подходящата работна среда, която заслужавате, е преди всичко основа за постигане на добри резултати, гласеше част от него. 

По-рано днес на церемония пред Паметника на Незнайния войн присъстваха освен Румяна Бъчварова и бивши министри на вътрешните работи, сред които Цветан Цветанов и Цветлин Йовчев. Тук освен професионалното ръководство на МВР бяха и шефовете на ДАНС, НРС и НСО. На церемонията беше и премиерът Бойко Борисов.

Гостите разгледаха пред храм-паметника "Св. Ал. Невски" специализирана техника, а някои дори ѝ отдадоха чест...