Платна на Анри Матис, Пабло Пикасо и Фернан Леже са топ експонатите, с които започват пролетните търгове на импресионисти и модернисти в нюйоркската аукционна къща Sotheby's. Фаворитът на аукциона, започващ на 7 май, е живописта "Утринен сеанс", нарисувана от Матис през 1924 г. в Ница. На портрета е музата на художника Хенриета Дарикарер в интериор на личното му ателие. Знае се, че Матис поощрявал нейните занимания не само с музика и танци, но и с живопис. С негова протекция Дарикарер даже излагала свои работи на парижкия Салон на независимите художници. Очакваната сума за "Утринен сеанс" е около $ 30 млн.

Друго основно платно е "Спасение" (1932) от Пабло Пикасо, на който е изобразена сцена на спасяване на давеща се в реката жена. Смята се, че давещата се е любовницата на художника Мария-Тереза Валтер, която едва не загинала, къпейки се в река Марн недалече от Париж. Sotheby's разчита цената на "Спасение" да стигне $18 млн.

Вниманието на колекционерите привлича и картината "Две фигури и цвете" на знаменития френски модернист, един от основоположниците на кубизма - Фернан Леже, рисувана в края на 4-те години на ХХ век. Оценъчната й стойност за търга е между $ 3-5 млн.

И трите картини принадлежат на частен колекционер от Щатите, чието име се пази в строга тайна. Преди аукциона платната ще бъдат показани в Хонконг (3-7 април), в Лондон (11-15 април) и Ню Йорк (2-6 май).