Сълзите, които отделяме, са различни според причината - това е отдавна известен научен факт. Базалните поддържат окото ни влажни, тях ги отделяме ежедневно. Рефлексните реагират при дразнител - лука за салатата или песъчинката в окото. Емоционалните сълзи са наистина различни - те съдържат и слаб естествен анестетик, както и няколко протеинови хормона.

Но дали изглеждат така? Холандският фотограф Морис Микерс си е задал същия въпрос, и се е заел да намери отговора с дълга поредица от микрографии - снимки през микроскоп. Тъй като голяма част от сълзата се губи бързо, неговата работа е трябвало да бъде бърза, за да хване тези страхотни кадри.

Какъв е изводът? Всяка сълза е уникална, но няма натрапчива разлика между емоционалните, базалните и рефлексните сълзи, въпреки различното им химично съдържание. За сметка на това - всички са красиви.

Базална сълза

След минута гледане срещу вентилатор.

Емоционални сълзи

Рефлексни сълзи

След рязане на лук.
След рязане на лук и ядене на люта чушка.
След ядене на чили.
След ядене на чили, черен пипер в окото, рязане на лук и вода в носа.
След капки ментол на клепача.

Микерс признава, че снимките му нямат реална научна стойност. Кристалите са просто разнообразни форми, получени от солта в сълзите. Но смята да продължи проекта с доброволци.

"Искам да им покажа красотата на сълзите им," казва той.