Промените в Конституцията, свързани със съдебната реформа, няма да минат през парламента. Това стана ясно от заседанието на временната комисия за промени в Конституцията. БСП, ДПС, "Атака" и АБВ заявиха, че няма да подкрепят промените.

Това означава, че по време на гласуването в пленарна зала на първо четене няма да се събере мнозинство от 180 или поне 160 депутати, за да бъде даден старт на промените. ГЕРБ имат 84-ма депутати, Реформаторския блок 23-ма, Патриотичният фронт 18 или общо 125-има. Дори 14-те депутати от БДЦ и четиримата независими да подкрепят промените необходимото мнозинство няма да бъде събрано.

"Това е пета инициатива за промяна на Конституцията. Три от тези промени се отнасят до съдебната власт. Прилаганият досега подход като че ли е изчерпал своите възможности. След няколко години се оказва, че сме изправени горе-долу пред същите проблеми. Много повече потенциал съдържат промените в устройствените закони и процесуалните закони".

Така зам.-шефът на НС Янаки Стоилов (БСП) се аргументира защо партията няма да подкрепи промените. Четин Казак от ДПС заяви, че движението винаги е отстоявало тезата, че усилията за реформаране на съдебната власт заслужават подкрепа, но смао ако водят до набелязаната цел. Според него обаче законопроектът, предложен от министерство на правосъдието, не убеждава, че целта ще бъде постигната. Казак смята, че премахването на тайното гласуване във Висшия съдебен съвет (ВСС), разделянето му на колегии и съкращаването на мандата му ще премахне "последните остатъци от независимостта на съдебната власт".

"Строи се сграда без основи, започва се от покрива и най-вече от фасадата. Имаме тежки проблеми, да се самозаблуждаваме, че ще стане с промени в Конституцията. Трябва да се започне от устройствените закони и процесуалните закони".

Така Явор Нотев (Атака) обясни защо партията нямда подкрепи промените. Според Лъчезар Никифоров (АБВ) вносителите на тези промени не са търсили консенсус.

Атанас Атанасов (ДСБ) припомни, че 90% от българските граждани искат радикална съдебна реформа.

"Това означава, че сред тях има избиратели на всички партии",

каза Атанасов и попита противниците на промените какво ще обяснят на своя електорат. Според него не могат да се пренебрегват обществените настроения.