Неврологично разстройство, наричано жаргонно Синдром на Алиса в Страната на чудесата, съществува наистина, се казва в детайлен доклад на медицински експерти, публикуван в Израелския психиатричен журнал. Те разглеждат случая на 26-годишен мъж, който понякога започва да вижда нещата извън пропорцията им, въпреки че не е болен или под въздействието на каквито и да е халюциногенни субстанции.

По време на тези моменти мъжът не само вижда предметите много по-големи или много по-малки, отколкото са, но също така ги възприема по-близо или по-далеч, отколкото реално са разположени, пише „Софтпедиа“.

Заради халюцинациите си 26-годишният пациент е диагностициран със Синдром на Алиса. Странното състояние, иначе известно като дисметропсия, се описва от учените като неврологично разстройство, което афектира и нарушава възприятието.

Наречен на книгата на Луис Карол от 1865 г., синдромът има корелативна връзка с интензивни мигрени, мозъчни тумори или употреба на психоактивни вещества.

Интересното при конкретния пациент е, че той изпитва халюцинации, дори когато не е под влиянието на вещества. Установено е още, че няма тумор и не страда от мигрена. Мъжът има история с употреба на алкохол, марихуана и LSD, но когато е отишъл за помощ при лекарите, вече е бил чист от тези субстанции.

Той признава, че виждал обектите в различна пропорция, когато е бил на LSD, но не успява да разбере защо това е продължило да се случва и много след като е прекъснал употребата на наркотика.

„Това е първият известен случай на пациент със Синдрома на Алиса, който е останал след употреба на LSD“, казват специалистите в журнала.

Все още не е изяснено защо мъжът продължава да има зрителни халюцинации, когато не е под влиянието на LSD. Най-доброто обяснение, което лекарите дават, е, че има наркотичен флашбек, т.е. повторна поява състоянието вследствие на дрогата – доста след като нейният ефект би трябвало да е отшумял.

площад "Славейков"