Руският премиер Дмитрий Медведев поиска Крим да стане по-евтина дестинация да почивка за руснаците, отколкото България или Турция, предаде Лента.ру.

Той заяви това при първата си визита на полуострова, след като почти 97 на сто от жителите му гласуваха за присъединяване към Русия. Медведев доведе в Симферопол половината си правителство, което заседава там. Министрите обсъждаха бъдещото развитие на региона.

Премиерът поиска самолетните билети до Крим да бъдат намалени до 7000-8000 рубли (143-164 евро).

"Трябва да осигурим по-ниски цени от чуждестранните дестинации като България и Турция", отбеляза министър-председателят. Той призова руските държавни служители да почиват в Крим, а шефовете на компаниите да осигурят тази възможност на своите служители.

"Ако Кремъл наистина нареди на руснаците да почиват в Крим, а не в България, това наистина ще се случи. Там две мнения няма", заяви пред Клуб Z председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Благой Рагин. Той уточни, че до момента няма отлив на руснаци от почивки у нас, но не изключи в бъдеще това да стане факт

Напрежението в отношенията между Москва, Европейския съюз и САЩ остава и реакцията на Медведев е обяснима. И ние, и Турция сме членки на НАТО, каза Рагин. Според него обаче никой няма да има полза от надцакването с икономически санкции:

"Езикът на силата трябва да отстъпи пред този на разума. Българските хотелиери и ресторантьори с нищо не са виновни за създалата се ситуация. У нас руснаците се ползват със статута на клиент №1 и обичат да изкарват лятната си ваканция именно на българското море."

През миналата година руснаци са реализирали 2,823 милиона нощувки в българските хотели. Реално приносът им за българския туризъм обаче е много по-голям, тъй като други 300 000 - 350 000 руснаци имат имоти по българското Черноморие. Именно те харчат най-много пари по време на отпуската си у нас, докато западноевропейците цепят стотинката на две, признават заети в българския туризъм.

Според Рагин Министерството на икономиката, енергетиката и туризма веднага трябва да започне да обмисля алтернативни варианти за привличане на туристи от други държави. Определено има резерви на пазарите в Полша, Чехия, Унгария, Словакия и Казахстан, каза още той.