Висшият съдебен съвет прие днес с познатото монолитно мнозинство от 14 гласа декларация срещу правосъдния министър Христо Иванов. В нея се напомня, че сме член на ЕС,  твърденията на министъра се определят, че "не отговарят на истината и не спомагат за конструктивен и ползотворен диалог.

ДЕКЛАРАЦИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ

България е член на Европейския съюз и трябва да се стреми към срочно приемане на цялостен пакет от законодателни мерки, които да гарантират ефикасно и ефективно правосъдие, ето защо Висшият съдебен съвет изразява своето безпокойство от думите на министър Христо Иванов  по време на участието му в предаването “Здравей, България”, излъчено по Нова телевизия на 08.07.2015г., тъй като твърденията не отговарят на истината, не спомагат за конструктивен и ползотворен диалог между конституционно установените власти и не допринасят за успешното реализиране на съдебната реформа.

Както Клуб Z вече писа, днешното заседание на Съвета започна с извънредна точка - обсъждане на интервю от вчера на члена на правителството пред Нова тв. В него Иванов нарече висшия кадрови орган на Темида "централната трансмисия за търгуване на дела" и каза, че в страната функционира „една изключително овластена мафия - на вечните съдебни началници".

На днешното заседание Михаил Кожарев, който е от прокурорската квота, каза, че оставката на Христо Иванов е въпрос на доблест и той трябва да си я подаде. Според него "безсилието му (на Иванов, б.р.) е в резултат на последните събития около неприемането на проекта на Конституцията".

"Изглежда напрегнат, отчаян, притиснат до стената човек и затова беше агресивен. Не се получи диалог. Той каза, че ще продължи да говори така. Останах с впечатлението, че иска само смяна на ВСС. Това са много усилия за нищо, това е стремеж към социалистическа революция. Това виждам и в другите му изяви.

Той няма модерна визия за реформа. Тези нападки нямат общо с промяната, те целят война, целят дискредитиране. Да накарат хората – да ни изкарат единствените виновни за икономическата и социална ситуация в страната. Цели се персонално дискредитиране на състава на съвета - или се говори само лошо, или се мълчи. Присъединявам се към казаното от проф. Близнашки – министърът трябва да си подаде оставката", каза Кожарев, цитиран от "Правен свят".

ВСС прие с пълно единодушие и да покани премиера Бойко Борисов, за да бъдат обсъдени темите с "диалога между властите, бюджета на съдебната власт, охраната на съдебните сгради и др".